Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιανουάριος, 2021

Εκδήλωση για την εορταστική σύναξη των Τριών Ιεραρχών

Εικόνα
 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος "Καιρός - για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης" πραγματοποιεί ανοικτή Διαδικτυακή Εκδήλωση με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών. Ομιλητής: Δρ Θεόφιλος Αμπατζίδης, θεολόγος εκπαιδευτικός, επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου "Καιρός".

SAMUEL MODIANO - The Mission - from Rhodes to Auschwitz - Ταινία σχετικά με το Ολοκαύτωμα

Εικόνα
  Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως οι λέξεις δεν επαρκούν για να περιγράψουν αυτά που έζησαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο Σάμυ Μοντιάνο, που γνώρισε από πολύ νωρίς στη ζωή του τον παραλογισμό των πολιτικών του διχασμού, της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων, έμελλε, παιδί ακόμα, να ταξιδέψει μέρες ατέλειωτες για να συναντήσει τον τρόμο, την φρίκη και τον όλεθρο μαζί με χιλιάδες ομόφυλούς του, να ζήσει τον χαμό του πατέρα και της αδελφής του, και να αντιμετωπίσει καθημερινά τον θάνατο στο Άουσβιτς Μπιρκενάου. Στο μεταίχμιο εκείνο που η ζώσα εμπειρία σμίγει την τοπική και την προσωπική ιστορία με την παγκόσμια, η ταινία καταγράφει την μαρτυρία ενός από τους τελευταίους επιζώντες Ροδεσλί (Εβραίους της Ρόδου) και πραγματεύεται το καθήκον της άσβεστης μνήμης και την προάσπιση της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας όχι πια μονάχα για όσους επέζησαν αλλά ιδίως για τις επερχόμενες γενιές ενός κλυδωνιζόμενου κόσμου.

2.6 Ο άλλος για τον Χριστιανό - Β΄ Λυκείου

Εικόνα
  “σας βεβαιώνω πως αφού  τα κάνατε αυτά για έναν από τους άσημους αδερφούς μου, τα κάνατε για μένα” (Μτ. 25:40) Εισαγωγή Ποια είναι η θέση των χριστιανών για τον άλλον, τον ξένο, τον διαφορετικό; Ποια είναι η ευθύνη των χριστιανών, ανδρών και γυναικών για την περιθωριοποίηση και την απόρριψη του άλλου; Αλλά πρώτα από όλα; Ποιος/Ποιοι είναι ο άλλος/οι άλλοι;

Υλικό σχετικά με την εορταστική σύναξη για τους Τρεις Ιεράρχες

Εικόνα
 Τ ο πολυδιάστατο έργο του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννη του Χρυσοστόμου οδήγησε στη θέσπιση της ιδιαίτερης εορταστικής σύναξης από την Εκκλησία κατά τον 11 ο αιώνα. Συγχρόνως, αποτέλεσε τον κυριότερο λόγο για να καθιερωθούν οι Τρεις Άγιοι ως Προστάτες των Γραμμάτων από την Ελληνική Πολιτεία στα μέσα του 19 ου αιώνα. Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε οπτικο-ακουστικό υλικό για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών.

2.2 Θεία Ευχαριστία: Η ταυτότητα της Εκκλησίας - Α΄ Λυκείου

Εικόνα
  "Κάθε μέρα συγκεκντρώνονταν με ομοψυχία στο ναό, τελούσαν τη θεία Ευχαριστία σε σπίτια,  τρώγοντας την τροφή τους γεμάτοι χαρά και με απλότητα στην καρδιά"  (Πρ. Απ. 2, 46) Εισαγωγή Σε προηγούμενη ανάρτησή μας εξετάσαμε τις ποικίλες διαστάσεις της Χριστιανικής Εκκλησίας. Η κοινοκτηοσύνη, η αλληλεγγύη, η έμπρακτη και αυτοθυσιαστική αγάπη αποτελούν βασικά στοιχεία της, που όπως αναφέραμε, ξεκινούν από το Μυστήριο της θείας Ευχαριστίας. Τι είναι όμως η θείας Ευχαριστία; Γιατί είναι τόσο σημαντικό Μυστήριο για τη ζωή των χριστιανών; Ειδικότερα σε αυτή την ανάρτηση θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε γιατί είναι τόσο σημαντικό το Μυστήριο της θείας Ευχαριστίας. Επίσης θα συνδέσουμε τη θεία Ευχαριστία με τη σταυρική θυσία του Χριστού και θα εξετάσουμε τη σχέση Ευχαριστίας και σύγχρονου κόσμου.

Α-Λ-Μ-Α (Αναζητήσεις του Λυκείου Μανόλης Ανδρόνικος)

Εικόνα
Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου ΓΕΛ "Μανόλης Ανδρόνικος" δημοσίευσαν το πρώτο τεύχος του νέου σχολικού περιοδικού Α. Λ. Μ. Α., όπου κοιτάζουν την πραγματικότητα μέσα από ασυνήθιστες γωνίες και βάζουν τους εαυτούς τους και τους αναγνώστες σε σκέψεις. Καλωσορίζουμε, με ένα θερμό χειροκρότημα, το Α.Λ.Μ.Α. και ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο!

Καιρός του Ποιήσαι: e-Διαλέξεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Εικόνα
  Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, έχει την τιμή και τη χαρά να σας παρουσιάζει μια σειρά διαδικτυακών διαλέξεων από επιφανείς θεολόγους και ερευνητές πάνω σε επίκαιρα θέματα. Οι διαλέξεις απευθύνονται στο ευρύ κοινό και όχι αποκλειστικά σε ειδικούς, ενώ θα προσφέρεται επαρκής χρόνος για ερωτήσεις προς τον ομιλητή.

Η ιστορία αλληλεγγύης πίσω από μια τρυφερή εικόνα

Εικόνα
  Πώς ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος κινητοποίησε έναν μηχανισμό για να δώσει πνοή ζωής σε μια προσφυγοπούλα Γράφει η Μαριάννα Κακκαουνάκη Διαβάζοντας πριν από λίγες ημέρες τη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου στην «Κ», ο Απόστολος Μπάρλος και η Βάσω Γωγού συγκινήθηκαν. Οχι μόνο για τα όσα είπε σε σχέση με την περιπέτεια της υγείας του –τον γνωρίζουν άλλωστε προσωπικά και αγωνιούσαν όσο εκείνος νοσηλευόταν– αλλά με την εικόνα που συνόδευε το κείμενο. Ηταν μια φωτογραφία αρχείου που έδειχνε τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας να κρατάει στην αγκαλιά του ένα μωρό. Θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε, αλλά οι ίδιοι αμέσως θυμήθηκαν την επίσκεψη κατά την οποία τραβήχτηκε. Παρότι δεν διακρίνονται στο κάδρο ήταν και εκείνοι εκεί, δίπλα του και σήμερα, τριάμισι χρόνια αργότερα, διηγούνται στην «Κ» την ξεχωριστή ιστορία που εκτυλίχθηκε εκείνη την ημέρα.

Don Giuseppe - Η χριστιανική ζωή σε εποχή πανδημίας

Εικόνα
  " Ένας αλλιώτικος ιερωμένος σε μιαν εποχή συλλογικής οδύνης, ανανοηματοδοτεί την έννοια της Θυσίας, παραδίδοντας την αναπνοή του ως σκυτάλη στη Ζωή. Aς γίνει τούτο το τραγούδι στη μνήμη του Don Giuseppe Berardelli, που φαίνεται πως έδωσε τον αναπνευστήρα του για να σωθεί κάποιος νεότερος, ύμνος για όσους δίνουν τη μάχη, για όσους θυσιάζονται κάθε μέρα για τον συνάνθρωπο, κάνοντάς μας να ελπίζουμε πως ο κόσμος μπορεί να μεταμορφωθεί σε χώρα της αγάπης και της αλληλεγγύης. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ. Claudio Berardelli και όλη την οικογένεια του Don Giuseppe, για την ευγενική παραχώρηση του οπτικού υλικού, που τιμά τη μνήμη του θείου τους. Ευχαριστούμε επίσης, τον εκλεκτό φίλο π. Miguel Peraza, η μεσολάβηση του οποίου έκανε εφικτή την επικοινωνία με την οικογένεια του Don Giuseppe."

Η ευθύνη μας για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας - Β3

Εικόνα
  Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και στο πλαίσιο του Μαθήματος των Θρησκευτικών καθώς και του Προγράμματος "Εγώ και Εσύ Μαζί" της Διεθνούς Αμνηστίας, οι μαθητές/μαθήτριες του Β1 του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" δημιούργησαν σε ομάδες ψηφιακές και έντυπες αφίσες. Οι μαθητές/μαθήτριες, αφού μελέτησαν υλικό από την Οικουμενική  Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, τη χριστιανική θεολογία και το θρησκευτικό κόσμο, δημιούργησαν τις αφίσες με θέμα: "Η ευθύνη μας για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας".

Έρευνα για την Ειδική Αγωγή

Εικόνα
  Στα πλαίσια του Προγράμματος Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό, διενεργείται η παρακάτω λερευνα με θέμα τις " Επιμορφωτικές ανάγκες των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της γενικής αγωγής ως προς την θεματολογία και την μεθοδολογία επιμορφωτικών προγραμμάτων της Ειδικής Αγωγής". Μέσω αυτού του ερωτηματολογίου θα συμβάλλετε σημαντικά στο ερευνητικό μέρος της εργασίας. Οι απαντήσεις θα χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς και μόνο σκοπούς. Το ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμο και η συμπλήρωση του θα σας πάρει μόνο μερικά λεπτά.

2.5 Η συγχώρεση ως υπέρβαση στον Χριστιανισμό - Β΄ Λυκείου

Εικόνα
"Και χάρισέ μας τα χρέη των αμαρτιών μας, όπως κι εμείς τα χαρίζουμε στους δικούς μας οφειλέτες". (Μτ 6:12) Στην τελευταία μας συνάντηση πέρσι εξετάσαμε τη σχέση του Χριστιανισμού με τα ανθρώπινα δικαιώματα και αναφερθήκαμε στην προάσπιση των δικαιωμάτων από τους χριστιανούς. Στην ανάρτηση αυτή θα εξετάσουμε τη θρησκευτική νοηματοδότηση της συγχώρησης.  Τι είναι για εμάς η συγχώρεση και τι σημαίνει στον θρησκευτικό κόσμο. Στη συνέχεια θα προσδιορίσουμε το περιεχόμενο της συγχώρησης στον Χριστιανισμό και τα αίτια που δυσχεραίνουν την έκφρασή της. Ποια είναι τα παραδείγματα της συγχώρεσης στον Χριστιανισμό; Έχουν κάποια σημασία για εμάς; Τι τελικά δυσκολεύει να συγχωρούμε τους γονείς, τα αδέλφια, τους φίλους, τους συγγενείς και τους άλλους ανθρώπους; Ή μήπως είναι τελικά εύκολο να συγχωρούμε; Αυτά και άλλο πολλά στην πρώτη ανάρτηση του χρόνου.