Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φωτογραφίζοντας τη θρησκευτική συνύπαρξη. Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου


Μια ομάδα μαθητών/τριών του 1ου Λυκείου - "Βενετοκλείου" Ρόδου έλαβαν μέρος στα δρώμενα του 3ου Πανελλήνιου Μαθητικού Συνέδριου με τίτλο "Η θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο" που διοργάνωσε το 1ο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης "Μ. Ανδρόνικος" στις 18 και 19 Μαρτίου στη Ξάνθη.


Οι μαθητές και οι μαθήτριες ερεύνησαν τη συνύπαρξη των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων στο πέρασμα του χρόνου στονησί της Ρόδου. Καρπός αυτής της έρευνάς τους, που στάλθηκε αντί εισήγησης στο θεολογικό συνέδριο, είναι το ακόλουθο βίντεο με τίτλο:"Φωτογραφίζοντας τη θρησκευτική συνύπαρξη. Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου". 



Στόχος της εργασίας υπήρξε η διερεύνηση των πολιτιστικών μνημείων των διαφόρων θρησκειών που έζησαν και ζούνε στη Ρόδο και η παρουσίαση τους μέσα από φωτογραφίες. 
Τα μνημεία ενός τόπου φανερώνουν την ιστορική του αλήθεια στο πέρασμα του χρόνου και μαρτυρούν με τρόπο σιωπηλό τη ζωή των προηγούμενων γενιών στους επισκέπτες τους.
Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου εντυπωσιάζει τον σύγχρονο επισκέπτη με τα ποικίλα πολιτιστικά μνημεία των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων.
Ο περίπατος στα στενά δρομάκια της Παλιάς Πόλης γεννά ενδεχομένως ορισμένα ερωτήματα:
Πως συμβίωναν οι άνθρωποι διαφόρων θρησκειών στον ίδιο τόπο; 
Ποια ήταν η ιστορία τους; 
Έζησαν αρμονικά ή κυριάρχησε ο φανατισμός και η θρησκευτική μισαλλοδοξία;
Τα ερωτήματα αυτά είναι δύσκολο να απαντηθούν απολύτως τεκμηριωμένα. Όμως, μια εικονική περιδιάβαση στα θρησκευτικά μνημεία μιας πολυπολιτισμικής περιοχής μπορεί να εμπνεύσει για αλλαγές στον σύγχρονο άνθρωπο.
Καθώς παρακολουθούμε το βίντεομετα θρησκευτικά μνημεία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, ας έχουμε στο νου μας τα λόγια του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.Αναστασίου: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το λάδι της θρησκείας, για να δυναμώνει τη φωτιά των συγκρούσεων. Η θρησκεία είναι θείο δώρο, που γαληνεύει τις καρδιές, θεραπεύει τις πληγές και φέρνει πλησιέστερα άτομα και λαούς»!

Η εργασία των μαθητριών και μαθητών του Βενετοκλείου 1ου Λυκείου Ρόδου διεξήχθη στα πλαίσια του φετινού Εκπαιδευτικού-Πολιτιστικού Προγράμματος με θέμα: "Ο πολυθρησκευτικός πολιτισμός της Ρόδου. Ιστορία και μνημεία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα".

Τα ονόματα των μαθητών/τριών που έλαβαν μέρος είναι: Γρηγορίου Κυριακή, Νεοφύτου Χρύσα, Παπαζαχαρίου Γεωργία, Προκόβας Αναστάσιος, Στατιού Παναγιώτης, Τερνέζη Ελπίδα.

Τέλος, μέσα από την καρδιά μου θα επιθυμούσα να ευχαριστήσω τον διευθυντή του 1ουΛυκείου Ρόδου, "Βενετοκλείου" κο Βασίλειο Ζήκα καθώς και τον Σύλλογο Διδασκόντων για την ενθράρρυσνη και την υποστήριξή τους!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου