Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017

Φωτογραφίζοντας τη θρησκευτική συνύπαρξη. Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου


Μια ομάδα μαθητών/τριών του 1ου Λυκείου - "Βενετοκλείου" Ρόδου έλαβαν μέρος στα δρώμενα του 3ου Πανελλήνιου Μαθητικού Συνέδριου με τίτλο "Η θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο" που διοργάνωσε το 1ο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης "Μ. Ανδρόνικος" στις 18 και 19 Μαρτίου στη Ξάνθη.


Οι μαθητές και οι μαθήτριες ερεύνησαν τη συνύπαρξη των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων στο πέρασμα του χρόνου στονησί της Ρόδου. Καρπός αυτής της έρευνάς τους, που στάλθηκε αντί εισήγησης στο θεολογικό συνέδριο, είναι το ακόλουθο βίντεο με τίτλο:"Φωτογραφίζοντας τη θρησκευτική συνύπαρξη. Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου". Στόχος της εργασίας υπήρξε η διερεύνηση των πολιτιστικών μνημείων των διαφόρων θρησκειών που έζησαν και ζούνε στη Ρόδο και η παρουσίαση τους μέσα από φωτογραφίες. 
Τα μνημεία ενός τόπου φανερώνουν την ιστορική του αλήθεια στο πέρασμα του χρόνου και μαρτυρούν με τρόπο σιωπηλό τη ζωή των προηγούμενων γενιών στους επισκέπτες τους.
Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου εντυπωσιάζει τον σύγχρονο επισκέπτη με τα ποικίλα πολιτιστικά μνημεία των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων.
Ο περίπατος στα στενά δρομάκια της Παλιάς Πόλης γεννά ενδεχομένως ορισμένα ερωτήματα:
Πως συμβίωναν οι άνθρωποι διαφόρων θρησκειών στον ίδιο τόπο; 
Ποια ήταν η ιστορία τους; 
Έζησαν αρμονικά ή κυριάρχησε ο φανατισμός και η θρησκευτική μισαλλοδοξία;
Τα ερωτήματα αυτά είναι δύσκολο να απαντηθούν απολύτως τεκμηριωμένα. Όμως, μια εικονική περιδιάβαση στα θρησκευτικά μνημεία μιας πολυπολιτισμικής περιοχής μπορεί να εμπνεύσει για αλλαγές στον σύγχρονο άνθρωπο.
Καθώς παρακολουθούμε το βίντεομετα θρησκευτικά μνημεία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, ας έχουμε στο νου μας τα λόγια του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.Αναστασίου: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το λάδι της θρησκείας, για να δυναμώνει τη φωτιά των συγκρούσεων. Η θρησκεία είναι θείο δώρο, που γαληνεύει τις καρδιές, θεραπεύει τις πληγές και φέρνει πλησιέστερα άτομα και λαούς»!

Η εργασία των μαθητριών και μαθητών του Βενετοκλείου 1ου Λυκείου Ρόδου διεξήχθη στα πλαίσια του φετινού Εκπαιδευτικού-Πολιτιστικού Προγράμματος με θέμα: "Ο πολυθρησκευτικός πολιτισμός της Ρόδου. Ιστορία και μνημεία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα".

Τα ονόματα των μαθητών/τριών που έλαβαν μέρος είναι: Γρηγορίου Κυριακή, Νεοφύτου Χρύσα, Παπαζαχαρίου Γεωργία, Προκόβας Αναστάσιος, Στατιού Παναγιώτης, Τερνέζη Ελπίδα.

Τέλος, μέσα από την καρδιά μου θα επιθυμούσα να ευχαριστήσω τον διευθυντή του 1ουΛυκείου Ρόδου, "Βενετοκλείου" κο Βασίλειο Ζήκα καθώς και τον Σύλλογο Διδασκόντων για την ενθράρρυσνη και την υποστήριξή τους!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου