Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Εσείς είσαστε το αλάτι της γης" (Μτ. 5,13)


"Εσείς είστε το αλάτι της γης" 
(Μτ. 5,13)

Εισαγωγή

Στην τελευταία μας συνάντηση ανακαλύψαμε την σπουδαιότητα της εκκλησιαστικής τέχνης από τις Χριστιανικές Εκκλησίες. Στο τέλος της έρευνάς μας καταλήξαμε ότι η καλλιτεχνική εκκλησιαστική έκφραση ομόρφαινε την ζωή των ανθρώπων και προήγαγε τον ανθρώπινο πολιτισμό σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Με τη σημερινή ανάρτηση, θα ήθελα να διερεύνησουμε ορισμένα ζητήματα που έχουν ως αφετηρία τη χριστιανική θεολογία και συνδέονται με την ομορφιά αλλά και τη "νοστιμιά" της ζωής.

Ξεκινάμε λοιπόν τις αναζητήσεις μας!


1. Κοινωνικά προβλήματα και Χριστιανική Εκκλησία.

Μια ερώτηση για αρχή: Τι είναι αυτό που κάνει άσχημη τη ζωή του ανθρώπου;
Νομίζω ότι οι παρακάτω φωτογραφίες μπορούν να διευκολύνουν την αναζήτησή μας.




Τι βλέπετε;
Τι σκέφτεστε γι' αυτό που βλέπετε;
Τι θα θέλατε να ρωτήσετε;

Άραγε η Εκκλησία ενδιαφέρεται για τη θεραπεία αυτών των προβλημάτων; 

2. Η διακονία ως αποστολή της Εκκλησίας.
Σε αυτό το σημείο απαιτείται να σημειώσουμε ότι η Χριστιανική Εκκλησία προσπαθεί να αντιμετωπίσει στην πράξη  τέτοια ζητήματα με το διακονικό της έργο.

Τι σημαίνει όμως "διακονικό έργο"; Αναζητούμε το ουσιαστικό και τη σημασία της λέξης σε ένα ηλεκτρονικό λεξικό.

Ενδεικτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Λεξικό του Τριανταφυλλίδη στον ακόλουθο σύνδεσμο:


Πως αντιλαμβάνεστε τον όρο "διακονία";

Ο/Η κάθε μαθητής/μαθήτρια καταγράφει σe Google Docs της ομάδας τρεις λέξεις που σκέφτεται σχετικά με τον όρο διακονία. Στη συνέχεια, με ορισμένες από αυτές τις λέξεις η κάθε ομάδα δημιουργεί προτάσεις με τις οποίες περιγράφει την έννοια.
Άραγε, τι σκέφτεστε γι΄ αυτόν τον όρο;

Ανυπομονώ να μάθω τις σκέψεις σας και να τις συζητήσουμε, ώστε να ανακαλύψουμε όλες τις διαστάσεις του όρου "διακονία"


3. Διακονία και Χριστιανική μαρτυρία στην οικουμένη.


Η διακονία της Εκκλησίας έχει ποικίλες μορφές και σχετίζεται με κάθε είδους προσφορά προς τον  συνάνθρωπο. Ένα από τα βασικά διακονικά έργα της Εκκλησίας είναι η μαρτυρία της ζωής του Χριστού σε κάθε άνθρωπο. Τι σημαίνει άραγε "μαρτυρία της ζωής του Χριστού";

Παρακολουθούμε το ακόλουθο βίντεο και στις ερωτήσεις στο φύλλο εργασίας.


Μπορείτε να συνδέσετε το θέμα του βίντεο με όσα έχουμε συζητήσει μέχρι τώρα;
Τι θα θέλατε να επεκτείνετε στην έρευνά σας;
Τι σας προκαλεί να γνωρίσετε περισσότερο;


4. Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: ένας οικουμενικός διάκονος του ανθρώπου και μάρτυρας της ζωής του Χριστού.

Όπως παρατηρήσατε, τις πιο σημαντικές ερωτήσεις τις αφήσαμε αναπάντητες. Στη συνέχεια, θα προσπαθήσουμε να τις προσεγγίσουμε διερευνώντας τη ζωή ενός σύγχρονου ιεραποστόλου, του νυν Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστασίου.

Η κάθε ομάδα θα ερευνήσει ένα μικρό μέρος από το πλούσιο έργο του.

Ειδικότερα, η Α΄ Ομάδα, αφού διαβάσει το κείμενο στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://ntsireve.blogspot.gr/2014/12/blog-post_22.html (ανακτήθηκε στις 25/5/2018)) να καταγράψει τα στοιχεία που φανερώνουν τις προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου για να ξεκινήσει η μαρτυρία και η διακονία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον κόσμο κατά τη δεκαετία του ’60.


Η Β΄ Ομάδα, αφού παρακολουθήσει το βίντεο, στο οποίο παραπέμπει ο ακόλουθος σύνδεσμος (https://www.youtube.com/watch?v=XdKqH5e8IaE ανακτήθηκε στις 25/5/2018), να καταγράψει τα στοιχεία που συνθέτουν την ιεραποστολική δράση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην Αφρική κατά τη δεκαετία του ’80. 




Η Γ΄ Ομάδα, αφού διαβάσει τα κείμενα, στα οποία παραπέμπει ο ακόλουθος σύνδεσμος (http://orthodoxalbania.org/alb/index.php/el/ ανακτήθηκε στις 25/5/2018), να καταγράψει τα στοιχεία που φανερώνουν το έργο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου του στην Αλβανία.



Η Δ΄ Ομάδα, αφού παρακολουθήσει το βίντεο, στο οποίο παραπέμπει ο ακόλουθος σύνδεσμος (https://www.youtube.com/watch?v=KafAxrjAidw ανακτήθηκε στις 25/5/2018), να καταγράψει τις θέσεις του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου για τα σύγχρονα παγκόσμια προβλήματα.




Η Ε΄ Ομάδα, αφού παρακολουθήσει το βίντεο, στο οποίο παραπέμπει ο ακόλουθος σύνδεσμος (https://www.youtube.com/watch?v=3lxCC_OAAX4 ανακτήθηκε στις 25/5/2018), να αναφέρει εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν το μέλλον της ορθόδοξης χριστιανικής μαρτυρίας στα έθνη, σύμφωνα με τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου.




Στη συνέχεια, η κάθε ομάδα να μεταποιήσει το κείμενο ή το βίντεο σε παρουσίαση ppt (5-6 διαφάνειες) και να τη συμπληρώσει με φωτογραφίες που θα αλιεύσει στο διαδίκτυο.

Ποιες σκέψεις σας δημιουργεί το έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου;


5. Εμείς και η διακονία στην κοινωνία σήμερα.

Μετά από τη γνωριμία και τη συζήτηση για το έργο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου και την ομορφιά που πρόσφερε στη ζωή τόσων ανθρώπων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, είναι η ώρα για τον τελικό προβληματισμό μας. Υπάρχουν άραγε άνθρωποι στην καθημερινότητά μας που ομορφαίνουν και νοστιμεύουν τη ζωή μας; Συμπληρώνουμε με 2-3 λέξεις την παραπάνω φράση και αιτιολογούμε την απάντησή μας. 


«Το αλάτι της γης είναι όσοι άνθρωποι ανεξάρτητα από την πίστη τους…» 


Επίλογος

Οι απαντήσεις σας θα είναι και ο επίλογος αυτής της ανάρτησης.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου