Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανοικτή Επιστολή με θέμα τον φανατισμό


Θέμα εργασίας:
Υψηλόβαθμος κληρικός εκφράζεται δημόσια σε ένα κήρυγμά του με φανατισμό και μισαλλοδοξία απέναντι σε μια άλλη θρησκευτική κοινότητα.
Μέσα από μια επιστολή διαμαρτυρίας, επισημαίνουμε τις συνέπειες αυτού του «κηρύγματος» και εκφράζουμε τις δικές μας απόψεις.


Ανοιχτή Επιστολή,


Με αφορμή το πρόσφατο γεγονός του κηρύγματος μισαλλοδοξίας ενός υψηλόβαθμου κληρικού της χώρας μας εναντίον μιας ομάδας συνανθρώπων μας, αποφάσισα να γράψω αυτή την επιστολή διαμαρτυρίας για να καταθέσω την δική μου άποψη πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Πρώτα από όλα, υποτίθεται πως στόχος κάθε κοινωνίας είναι να κάνει τις νέες γενιές πιο προοδευτικές από τις προηγούμενες ώστε η ίδια να μπορέσει να αναπτύσσεται και να εκσυγχρονίζεται. Παρόλα αυτά, τέτοια δημόσια κηρύγματα μίσους, όπως το προαναφερόμενο, από τόσο αξιοσέβαστα πρόσωπα της κοινωνίας όπως είναι οι κληρικοί, κάθε άλλο παρά μόνο πίσω μας πηγαίνουν. Αυτό που εννοώ είναι πως τέτοιοι άνθρωποι ασκούν μεγάλη επιρροή στην κοινωνία και είναι απαράδεκτο να προωθούν ιδέες μίσους και φανατισμού προς οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων οι οποίες μπορούν να υιοθετηθούν από τον κόσμο. 


Τέτοιου είδους κηρύγματα τρέφουν τον ρατσισμό και τις προκαταλήψεις και αυτά τα δύο από μόνα τους είναι αρκετά για να ξεκινήσουν έναν πόλεμο.
Εν έτει 2018, είναι πια υποχρέωση μας να αφήνουμε πίσω μας κάθε προκατάληψη ή στερεότυπο για οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων. Η διαφορετικότητα υπήρχε, υπάρχει και πάντα θα υπάρχει, το μόνο που πρέπει να αλλάξουμε είναι η στάση μας προς αυτή. Ούτως ή άλλως ο ίδιος ο Ιησούς τόνισε πως πρέπει να αποδεχόμαστε και να αγαπάμε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα αν είναι διαφορετικοί από εμάς, κάτι το οποίο αναιρεί ο συγκεκριμένος κληρικός με το κήρυγμα του. Οπότε αναρωτιέμαι αν αυτός ο άνθρωπος αξίζει να λέγεται κληρικός ή ακόμα και άνθρωπος.
Κλείνοντας, ελπίζω το μήνυμα μου να ακουστεί και να μπορέσουμε να γίνουμε το παράδειγμα για τις επόμενες γενιές έτσι ώστε να ακολουθήσει μια κοινωνία καθολικής αποδοχής προς τον καθένα.



Δέσποινα Μ.


Με αφορμή την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για τον μητροπολίτη X., ο οποίος σε κήρυγμα του εναντίων των ομοφυλόφιλων συμπολιτών μας προέτρεπε τους ανθρώπους να μισούν και να περιθωριοποιούν αυτή την ομάδα ανθρώπων, θέλω να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου.
Καταρχάς, μέσω αυτού του κηρύγματος διαδίδεται ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, η περιθωριοποίηση, πράγματα που είναι απολύτως αντίθετα με την ιδέα του Χριστιανισμού που είναι η θρησκεία της αγάπης και της αποδοχής όλων των ανθρώπων. Αυτός ο άνθρωπος, λοιπόν που υποτίθεται είναι εκπρόσωπος του Θεού και θα έπρεπε να αποτελεί ο ίδιος παράδειγμα για τους χριστιανούς, ίσως να μην αξίζει καν να αποκαλείται «άνθρωπος». Λυπάμαι ειλικρινά που κατέχει μια τόσο εξέχουσα θέση στην ιεραρχία της εκκλησίας.


Μιλένα Μ.
Οι φωτογραφίες αποτελούν επιλογή των μαθητών/μαθητριών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου