Τρίτη, 15 Μαΐου 2018

Ενάντια στον φανατισμό - Επιστολές μαθητών/μαθητριών


Θέμα εργασίας:
 Υψηλόβαθμος κληρικός εκφράζεται δημόσια σε ένα κήρυγμά του με φανατισμό και μισαλλοδοξία απέναντι σε μια άλλη θρησκευτική κοινότητα.


Μέσα από μια επιστολή διαμαρτυρίας, επισημαίνουμε τις συνέπειες αυτού του «κηρύγματος» και εκφράζουμε τις δικές μας απόψεις.

Αξιότιμε πάτερ, 
με όλο μου τον σεβασμό θα ήθελα να διαμαρτυρηθώ για το κήρυγμα σας και για τις απόψεις σας. Θα ήθελα να επισημάνω ότι είμαι Χριστιανή ορθόδοξη, οπότε οι απόψεις μου δεν εμπλέκονται με την πίστη μου.
Καταρχάς, πιστεύω ότι από το κήρυγμα σας βρίσκεστε στα πλαίσια του φανατισμού. Ο φανατισμός στην πραγματικότητα είναι αμαρτία, διότι μέσα από την μισαλλοδοξία που συνοδεύει τον φανατισμό, αφαιρείται η ελευθερία. Η ελευθερία είναι ένα δώρο κατ' εικόνα που ο ίδιος ο Μεγαλειότατος μας χάρισε, άρα σαν πιστός που είναι η χάρη σας, θα έπρεπε να σέβεστε ένα τέτοιο μεγάλο δώρο. 


Ένας δεύτερος λόγος, για τον οποίο ο φανατισμός είναι αμαρτία, είναι γιατί στον φανατισμό δεν εφαρμόζεται η εντολή η οποία δόθηκε από τον Κύριο: "Αγαπάτε τον πλησίον σας" είπε.. Πώς μπορεί κανείς να αγαπά τον διπλανό του εάν δεν τον αποδέχεται στο απόλυτο; Τι αγάπη είναι αυτή, όπου επιβάλλεσαι στους διαφορετικούς από εσένα; Η χριστιανική αγάπη είναι ανιδιοτελής και δεν έχει ούτε φυλετικές, ούτε θρησκευτικές διακρίσεις! 
Τέλος, θα ήθελα να τονίσω τις συνέπειες του φανατισμού. Ακόμα κι αν δεν είχατε σκοπό να επηρεάσετε τους ακροατές σας, είμαι αρκετά σίγουρη ότι κάποιοι από αυτούς όχι μόνο επηρεάστηκαν, αλλά ίσως να διαστρεύλωσαν τα λόγια σας στο μυαλό τους ως προς το χειρότερο, το πιο ακραίο, να παραδειγματιστούν και να προσφύγουν μέχρι και σε βίαιες πράξεις. Φυσικά, αυτό απέχει πολύ από την ενότητα που προσδοκεί η εκκλησία μας και μάλιστα την καταστρέφει. Η μισαλλοδοξία είναι ένα τεράστιο τοίχος ανάμεσα στην ανθρωπότητα και την ενότητα. 
Για να συνοψίσω, πιστεύω πως θα ήταν καλό να αποφύγετε τέτοιου είδους κηρυγμάτων και να μην εκφράζετε τόσο δυναμικά αυτές τις φανατικές ιδέες. Ελπίζω να μην σαν προσέβαλα με κάποιον τρόπο και κατανοήσετε τον λόγο διαμαρτυρίας μου. 
Με εκτίμηση, 
Σ.Χ.,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου