Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ενότητα ως υπέρβαση του εγωισμού - Α1


Εργασίες μαθητών/μαθητριών στα πλαίσια της σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης στο μάθημα "3.3 Ενότητα":
Με αφορμή τα δύο παραπάνω κείμενα, γράψτε ένα σύνθημα ή ένα σύντομο μήνυμα προς όλους τους ανθρώπους ή έναν «δεκάλογο»  με θέμα: "Η ενότητα ως υπέρβαση του εγωισμού".

Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΩΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΓΩΙΣΜΟΥ

Αγαπητοί συνάνθρωποι,


Κατά κύριο λόγο οι μεγαλύτερες συμφορές για την ανθρωπότητα είναι αποτελέσματα εγωκεντρισμού και προσωπικών συμφερόντων. Όπως για παράδειγμα ο πόλεμος. Πόλεμος οποιασδήποτε μορφής , μπορεί να μην περιλαμβάνει απαραίτητα όπλα βόμβες και επιθέσεις σε ανοιχτά μέτωπα. Αναφέρομαι στην οποιαδήποτε σύγκρουση δύο ή περισσότερων δυνάμεων με απώτερο σκοπό το προσωπικό  κέρδος. Όχι το συλλογικό. Όλες αυτές οι περιπτώσεις έχουν σαν πυρήνα τον εγωισμό. Ο εγωισμός οδηγεί τους ανθρώπους σε ακραίες καταστάσεις και τους κάνει να διαπράτουν πράξεις που σε άλλες περιπτώσεις ουδέποτε θα περνούσαν από το μυαλό τους. Ας σκεφτούμε όμως , πόσο ωραία θα ήταν αν ζούσαμε σε έναν κόσμο όπου ο εγωισμός και ο εγωκεντρισμός  δεν θα υπήρχαν. Δεν θα υπήρχαν πόλεμοι ρατσιστικές επιθέσεις και πολλά αλλα. Όλοι θα ζούσαμε ενωμένοι και αγαπημένοι. Αλλά  τέτοιες σκέψεις φαντάζουν μάλλον ουτοπικές…
Π.Δ.





Η πλειονότητα των ανθρώπων στις μέρες μας, κατακλύζεται από ατομικισμό, εγωκεντρισμό και ιδιοτέλεια. Υποτιμά αξίες σημαντικές και το συλλογικό συμφέρον, περιφρονεί το διαφορετικό και οδηγείται σε μια εσωτερική αναταραχή. Ο Χριστός μας καλεί να εξαλείψουμε τα στοιχεία αυτά του χαρακτήρα μας με τη βοήθεια της αγάπης και να ενωθούμε όλοι σαν μια γροθιά. Να ενωθούμε όπως είναι ενωμένος ο Χριστός με τον Θεό. Και τελικά, μέσω της Θείας Ευχαριστίας να ενωθούμε με τον Θεό.
Η ενότητα είναι στοιχείο σημαντικό στη θρησκεία μας, καθώς μόνο αν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να καταλάβουμε την αγάπη που τρέφει ο Θεός για εμάς. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να θεραπεύσουμε τον εγωκεντρισμό και να ζήσουμε ειρηνικά. Γιατί η ειρήνη και η ενότητα είναι έννοιες αλληλένδετες. Συνεπώς, στόχος στη ζωή μας οφείλει να είναι η επίτευξη της ενότητας ανάμεσα σε εμάς και στον πλησίον μας.
Μ.Β.



Ο Χριστός μέσα από τα λόγια του θέλει να μας διδάξει οτι η αγάπη και η αλήθεια είναι το παν.Ο Ιησούς ζητάει από όλους να είναι ενωμένοι όπως ήταν εκείνος με τον πατέρα του.Ο Ιησούς με τον πατέρα του συμφωνούσαν στα πάντα και το ίδιο ευχόταν και για τους ακόλουθους του.   Μόνο αν είμαστε ενωμένοι θα είμαστε όλοι   ένα χωρίς εγωισμούς και προσωπικό συμφέρον.Η αγάπη,η αλληλοεκτίμηση χωρίς εγωισμούς θα μας κρατήσει ενωμένους  θα είναι το μόνο αντίδοτο στον εγωισμό και   θα μας κρατήσει ενωμένους. 
Αντ. Α.





Ένας κόσμος καλύτερος
Μην είσαι εγωιστής
σκέψου για τους ανθρώπους γύρω σου
προσπάθησε να καταλάβεις
τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν
προσπάθησε να κάνεις
τον κόσμο καλύτερο
μην λογαριάζεις
τι εθνικότητα
τι χρώμα
και τι θρησκεία του άλλου
απλα βοήθησε τον
και βοηθώντας αυτόν
τον εναν άνθρωπο βοηθάς
άλλους τόσους
να συνεχίσουν
αυτο που εσύ άρχισες
όπως ο Χριστός
με τους μαθητές του.
A. M.


Ο Χριστός, μέσα από την διδασκαλία και τα λόγια του, δίδαξε σε εμάς τους ανθρώπους την αλληλεγγύη και την ενότητα που οδηγεί στην αγάπη και στην συνεννόηση και όχι στις διαμάχες και στα αποτελέσματα που επιφέρει ο εγωισμός. Χαρακτηριστικά, μέσα από τα λόγια του μας εξηγεί πως θέλει όλοι οι πιστοί να είναι ενωμένοι μεταξύ τους όπως ακριβώς είναι και ίδιος με Τον Θεό. Αυτό εξηγεί πως ο Θεός αγαπάει όλους τους ανθρώπους -ανεξαιρέτως- όπως ακριβώς αγαπάει και τον υιό του και όλοι οι πιστοί είμαστε παιδιά του Θεού.

Ακόμα αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίθετο της ειρήνης και της ενότητας δεν είναι ο πόλεμος -απαραίτητα- αλλά το αίσθημα της κακίας και του εγωισμού ανάμεσα μας. Αυτά αποσκοπούν στο συμφέρον και στην περιφρόνηση των άλλων αντί στην στήριξη και στην συμπόνια με τον συνάνθρωπο όπως μας δίδαξε. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι το μόνο που μας προφυλάσσει από το κακό και βοηθά να καθαρίσουμε την ψυχή μας είναι η αγάπη. Όταν αγαπάμε και σεβόμαστε τον εαυτό μας, κάνουμε το ίδιο και για τους γύρω μας.
Αλ. Αθ.

Εμείς οι άνθρωποι πρέπει να ήμαστε όλοι ενωμένοι.Να ήμαστε ένα μεταξύ μας και να μην κατατασσόμαστε σε διάφορες ομάδες και να αγαπάμε ο ένας τον άλλο.Επιπλεον,όπως είπε και ο αρχιεπισκοπος της Αλβανίας Αναστάσιος θα ήταν ωφέλιμο να ξέρουμε πως το αντίθετο της ειρήνης είναι ο εγωισμός και ο ατομικός,συλλογικός εγωκεντρισμός και όχι ο πόλεμος.Τελος ,θα πρέπει όλοι εμείς να καταπολεμήσουμε τον εγωισμό με την αγάπη του ενός προς τον άλλο
Π. Δ.

Η Αγάπη, η Ομόνοια και ο Σεβασμός στην διαφορετικότητα είναι το μοναδικό αντίδοτο σε κάθε είδους ασθένεια, 
ατομική ή παγκόσμια, πνευματική  ή σωματική !
Μ.Ζ.
















Ελάτε να σπάσουμε τον τοίχο του εγωισμού!!!

Γ.Α.

Οι άνθρωποι πρέπει να προσφέρουμε βοήθεια σε όσους το έχουν ανάγκη, 
να βοηθάμε τον συνάνθρωπο που βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση 
και να μην έχουμε εγωκεντρισμό και εγωισμό. 
Είναι σπουδαίο να αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα γιατί 
μας κάνει καλύτερο άνθρωπο με ανοιχτό πνεύμα.
Ν.Γ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου