Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ευγνωμοσύνη δεν κοστίζει τίποτα - Α6 & Α5


Εργασίες μαθητών/μαθητριών στα πλαίσια της σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης στο μάθημα "3.2 Ευχαριστία":
Με αφορμή τα δύο παραπάνω κείμενα, γράψτε ένα σύνθημα ή ένα σύντομο μήνυμα  με θέμα: "Πώς η συμμετοχή του χριστιανού στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας μπορεί να μεταμορφώσει την καθημερινή του ζωή στην κοινωνία".


Η θεια Ευχαριστια συμβολιζει την ενοτητα του ανθρωπου με τον θεο αλλα και με τον συνανθρωπο. Κάθε μερα συνανταμε πολλους ανθρωπους. Ειτε είναι φιλοι μας, ειτε είναι ξενοι. Ειμαστε ολοι ενωμενοι σαν μια αλυσιδα. Πρεπει να μας ενωνει η αγαπη μας προς τον συνανθρωπο. Η συμμετοχη του χριστινου στο μυστηριο της θειας Ευχαριστιας βοηθαει τον χριστιανο να καταλαβει την εννοια της εκφρασης «Μην θεωρεις τιποτα δεδομενο». Στη ζωη μας τιποτα δεν είναι δεδομενο. Είναι απαραιτητο να μην χαθει το νοημα της ευγνωμοσυνης απ τη ζωη μας. Μην τσακωνεσαι με τους δικους σου η με οποιονδηποτε, γιατι δε ξερεις αν είναι αυτή η τελευταια σας στιγμη μαζι. Πρεπει να λες «Καλημερα!», «Παρακαλω!», αλλα πιο σημαντικο απ όλα είναι να λες «Ευχαριστω!», σε ολους. Στον θεο, στον συνανθρωπο. Να βοηθας ολους οσο μπορεις, όπως το εκανε και ο Χριστός. Αυτό πρεπει να γινεται όχι μονο στην εκκλησια, αλλα και στην καθημερινη ζωη. Δεν κοστιζει τιποτα.
Μ. Χιι.

 Η θεία Ευχαριστία βρίσκεται δίπλα μας, καθόλη την διάρκεια τησ ζωής μας. Μέσω αυτής λαμβάνουμε το σώμα και το αίμα του Χριστού, συνεπώς Τον έχουμε μέσα μας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Γι'αυτό τον λόγο Τον ευγνωμονούμε καθημερινά για όλα όσα μας προσφέρει απλόχερα και παρακαλούμε μέσω της προσευχής μας να μας προστατεύει στις δύσκολες στιγμές μας.
Σ.Τ.



Σύμφωνα με τον χριστιανισμό η θεία Ευχαριστία δεν είναι ένα απλό μυστήριο αλλά ένα «θεοσύστατο μυστήριο» διότι οι πιστοί  μεταλαμβάνουν το σώμα και το αίμα του Χριστού, μέσα από το ψωμί και το κρασί που προσφέρονται κατά την θεία λειτουργία. Για τους πιστούς αυτή η διαδικασία σημαίνει την ένωσή τους με τον Θεό και αυτό τους βοηθά να παραμένουν άνθρωποι πιστοί στο δόγμα. Να κρατούν μακριά τους το κακό γιατί ουσιαστικά η μετάληψη τους προστατεύει από τα δαιμόνια. Φυσικά είναι μια διαρκής προσπάθεια κατά την οποία παραμένουν στο δρόμο του Θεού, της αγάπης για τον συνάνθρωπο και του καλού, που πρεσβεύει ο χριστιανισμός.
Σ.Τ.


Το να λέμε σε κάποιον ευχαριστώ του δείχνουμε ευγνωμοσύνη και την αγάπη μας για μια πράξη που έκανε για εμάς. Μπορούμε να εκφράσουμε την ευχαρίστησή μας κάνοντας δώρα, ανταποδίδοντας με πράξεις ή ακόμα λέγοντας ένα απλό ευχαριστώ.
Ευχαριστώ θα πει κάποιος στον θεό εάν είναι ευγνώμων σε αυτόν, πριν από ένα γεύμα ή ακόμα και για καλή τύχη.

Η σημασία της Θείας Ευχαριστίας είναι να ευχαριστούμε και να προσκυνούμε τον Θεό.Γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να επικοινωνήσουμε μαζί του και να
εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας.O Θεός δεν ευχαριστιέται με θυσίες ανθρώπινης ζωής ή ζωής ζώου.Θυσιάζουμε τον ύμνο μας.Ο Χριστός, έχοντας το Πνεύμα του Θεού, πρόσφερε τον εαυτό του άψογη θυσία στο Θεό και έτσι κάθε φορά που τελείται η Θεία Ευχαριστία είναι σαν να ξαναζούμε εκείνη την στιγμή.

Στην Παλαιά Διαθήκη πίστευαν πως έπρεπε να θυσιάζουν ζώα ή ανθρώπους ενώ στην Καίνη ο Χριστός τους άλλαξε τις αντιλήψεις σε περισσότερο ψυχολογικές
θυσίες.

1)Η θεία ευχαριστία άρχισε να εμφανίζεται στα τέλη του 1ου αιώνα σύμφωνα με την Διδαχή των Δώδεκα Αποστόλων. Πιο συγκεκριμενα οι πρώτες αναφορές στην Θεία Ευχαριστία που κάνει ο Ιησούς Χριστός, φαίνονται στο ευαγγέλιο του Ιωάννη και το μυστήριο της θείας ευχαριστίας το τέλεσε ο χριστός λίγο πριν σταυρωθεί. 
2) Το σώμα του Χριστού συμβολίζεται από το ψωμί και το αίμα του από το κρασί που πρόσφερε στους ανθρώπους γύρω του.
3) Οι πρώτοι χριστιανοί τελούσαν την Θεία ευχαριστία κοινωνώντας από το ίδιο ποτήρι δείχνοντας έτσι την ενότητά τους με τον Χριστό.
4)Αυτό για τους σύγχρονους χριστιανούς μπορεί να σημαίνει ότι από πάντα οι χριστιανοί και γενικά οι άνθρωποι είχαν μια ένωση και κάποιο τρόπο
επικοινωνίας με τον Θεό και Χριστό.

Η συμμετοχή του χριστιανού στην Θεία Ευχαριστία αλλάζει τον τρόπο ζωής του. Το γραφείο του γίνεται το θυσιαστήριο του, το εργοστάσιο ή το σπίτι του γίνεται ο
ναός του, η εργασία του γίνεται λειτουργία του, όπου θα προσφέρεται η ψυχή και το σώμα του. Έτσι τα κακά πνεύματα που συνήπαρχουν μέσα μας θα απελευθερωθούν και με αυτόν τον τρόπο ο χριστιανός είναι πάντα σίγουρος ότι ο θεός είναι κοντά του και μπορεί έμμεσα να επικοινωνήσει μαζί του.
Γ.Τ. - Δ. Φ. - Ν. Χ.
Ο Χριστός συντέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας λίγο πριν παραδωθεί στους στρατιώτες δηλαδή στο μυστικό δείπνο με τους μαθητές του.Το σώμα και αίμα Χριστού συμβολίζουν την θυσία Του για την χάρη των ανθρώπων.Οι παλιοί Χριστιανοί τελούσαν την Θεία Ευχαριστία με την μοιρασιά του άρτου και ενός ποτηριού με κρασί ενώ κάθονταν στο ίδιο τραπέζι.Στην σημερινή εποχή αυτή η διαδικασία απεικονίζει για τους σημερινούς χριστιανούς την αλληλοβοήθεια και την θυσία για το κοινό συμφέρον. 

Συμμετέχοντας στην Θεία Ευχαριστία που συμβολίζει την ενότητα και την μοιρασιά με τον συνάνθρωπο και τον Θεό μπορεί κάποιος να καταφέρει αρκετά στην καθημερινή του ζωή.Αρχικά όπως και ο Αρχιεπίσκοπος της Αλβανίας που παρατηρούμε στις φωτογραφίες συνεχώς παιρνάει το κύριο μήνυμα της ζωής,να μοιραζόμαστε τα πάντα και να βοηθάμε αυτούς που έχουν πραγματικά άναγκη.Ακόμη,πρέπει να αγαπάμε και να σεβόμαστε τους πάντες ανεξάρτητα την εθνικότητα,την κοινωνική τάξη ή το χρώμα.Τέλος δεν πρέπει να βοηθάμε κάποιον λες και κάνουμε αγκαρία αλλά να το θέλουμε αληθινά με όλη μας την καρδιά.

Σ. Χ.


Έχει γίνει κοινή διαπίστωση πως μόνο με την αγάπη ,την ένωση και την συμπόνια των ανθρώπων,θα καταφέρουμε να εξουδετερώσουμε τον εγωισμό από την ανθρωπότητα. Για αυτό τον λόγο, λοιπόν ,γιατί να μην κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα για να ενωθούν όλα τα άτομα του κόσμου ;

Ελ. Σ.



«Η ενότητα ως υπέρβαση του εγωισμού»

                  Η ενότητα είναι η μόνη λύση,
            Γιαυτο δεν υπάρχει χώρος για θλίψη.
                       Ο θεός είναι μαζί μας,
      Γιαυτο ας του δείξουμε την συγκίνηση μας.
                Και αν κάποια μερα φοβηθείς,
                Να ξέρεις θα είναι εκει ευθύς.
Σ. Τ.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου