Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η λειτουργία μετά τη Λειτουργία - Α2


Εργασίες μαθητών/μαθητριών στα πλαίσια της σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης στο μάθημα "3.2 Ευχαριστία":
Με αφορμή τα δύο παραπάνω κείμενα, γράψτε ένα σύνθημα ή ένα σύντομο μήνυμα  με θέμα: "Πώς η συμμετοχή του χριστιανού στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας μπορεί να μεταμορφώσει την καθημερινή του ζωή στην κοινωνία".

Η Λειτουργία μετά την λειτουργία

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων Αναστάσιος η λειτουργία πρέπει να επεκτείνεται και μετά το μυστήριο της θείας ευχαριστίας έτσι εάν πάρουμε το ναό στο σπίτι μας, την εργασία μας και οπουδήποτε πηγαίνουμε είμαστε συνέχεια σε επικοινωνία με το θείο και προσπαθούμε συνέχεια να απελευθερωθούμε από τις δυνάμεις του κακού οι οποίες δρουν εντός μας. Εάν όλοι οι άνθρωποι ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα τα καταφέραμε τη δημιουργία μιας πραγματικής κοινωνίας προσώπων εν τη αγάπη.
Πώς όμως η συμμετοχή του χριστιανού στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας μπορεί να μεταμορφώσει την καθημερινή του ζωή στην κοινωνία.
Οι χριστιανοί μέσα από τη θεία ευχαριστία έρχονται σε επαφή με το θείο και βρίσκουν την εσωτερική Γαλήνη που αναζητά ο καθένας μας. παράλληλα βρίσκουμε την δύναμη να συγχωρήσουν τους εχθρούς μας και να δείξουμε την αγάπη μας όχι μόνο στους φίλους αλλά και στους εχθρούς μας. επίσης, η Μελέτη της Αγίας Γραφής θα βοηθήσει τον οποιοδήποτε να βρει το νόημα της ζωής πού είναι η αγάπη προς τους συνανθρώπους μας.
Παν. Κ.




Όταν ένας άνθρωπος πηγαίνει τακτικά για να κοινωνήσει τότε μπορεί να διαμορφωθεί και η καθημερινή του ζωή μέσα στην κοινωνία. Όπως λοιπόν πηγαίνει τακτικά να κοινωνήσει, και ξέρουμε πως η θεία κοινωνία είναι κάτι πολύ ιερό και ο χριστιανός έτσι δείχνει την αγάπη του στον Χριστό,την λατρεία του και την πίστη του και ο Χριστός βλέπει τις πράξεις του και του προσφέρει την κατάλληλη ανταμοιβή. Έτσι και μέσα στην κοινωνία ο άνθρωπος όπως αγαπάει και σέβεται τον Χριστό αυτό θα κάνει και στους συνανθρώπους του βοηθώντας τους όταν βρίσκονται σε ανάγκη και κάνοντας καλές πράξεις για την κοινωνία. Αυτό σημαίνει πως ο Χριστός δεν είναι μόνο αυτός που πιστεύουμε, ο Χριστός είναι ο κάθε ένας άνθρωπος και βλέπει ότι κάνουμε, μπορεί να είναι και λ χειρότερος εχθρός μας και ανάλογα τις πράξεις μας έτσι θα μας φερθεί αντίστοιχα.
Αρ. Κ.



Επειδή στο Μυστήριο της Ευχαριστίας ο Χριστός μας δίνει το αίμα του και το σώμα του ως τέλειο πρότυπο της θυσίας, θέλει να μας δείξει πως να κάνουμε και εμείς θυσίες της δικής μας ζωής. Να ξεφεύγουμε από τον δόλο της καρδιάς μας. Να ταίσουμε τον συνάνθρωπο και ας πεινάσουμε και εμείς, να είμαστε δίκαιοι και να συμβιώνουμε γαλήνια, να τον προσέχουμε όταν μας χρειάζεται και ας χάνουμε έναν χαλαρό ελεύθερο χρόνο με τους πιο γνωστούς μας, να τον αγκαλιάσουμε χωρίς διακρίσεις, από την στιγμή που έχουμε το αίμα του Χριστού μέσα μας σημαίνει ότι είμαστε αδέλφια μιας μεγαλύτερης οικογένειας και πρέπει να στεκόμαστε ενωμένοι σαν αλυσίδα και με μια αγάπη που δεν έχει σύνορα.
Β. Κ.

 Η Θεία Ευχαριστία,σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο,είναι το πως ο άνθρωπος θα ποιο κοντά στον Ιησού Χριστό. Ο δε άνθρωπος,μέσο της συμβολικής πράξης της κοινωνίας από το ίδιο ποτήρι θα θυμηθεί τον Σωτήρα του όπως Ο Ίδιος ζήτησε.
  Ο Αναστάσιος ωστόσο, ζητά η κοινωνία να πέρνει μέρος κάθε μέρα όπου οι πιστοί θα Τον θυμούνται ανεξαρτήτως περιβάλλοντος,στον χώρο εργασίας,στο σπίτι τους και αλλού.
  Άμα ακολουθίσει κανείς τα λόγια του Αναστάσιου,θα βρεθεί σε συνεχή μάχη απόρριψης του κακού και όλων των δεινών και των αμαρτιών που κουβαλούν. 
  Με τα λόγια του Αναστάσιου,συμπερένουμε πως άμα ζει κανείς με την Θεία Ευχαριστία ως τρόπο ζωής και όχι ως έθιμο,τότε έρχεται πιο κοντά με τον συνάνθρωπο του και τον Ιησού Χριστό.
Ν. Κ.

 Ο Χριστιανός αν συμμετέχει στο μυστήριο της θείας ευχαριστιας νιώθει ευλογημένος .Για τον χριστιανό η θεία ευχαριστία δεν είναι μόνο να προσφέρεις στον άλλον ,αλλά είναι το Σώμα (ψωμί ) και το Αίμα (κρασί ) του θεού .Η Θεία ευχαριστία μπορεί να μεταμορφώσει την ζωή του χριστιανού με ευλογία ,καλοσύνη και άφθονη αγάπη για τον συνάνθρωπο του .Χωρις θεία ευχαριστία στην ζωή του χριστιανού είναι σαν ένα μέρος που δεν το χτυπάνε η ακτίνες του ήλιου 
Αφ. Κ.


Η λέξη ‘’ευχαριστώ’’ έχει διάφορες έννοιες ,ανάλογα σε ποιον το λέμε και για ποιον λόγο το λέμε. Σε γνωστούς η φίλους την λέξη αυτή τη λέμε όταν μας κάνουν ένα δώρο ,όταν μας μεταφέρουν ευχές η ακόμη και όταν μας προσφέρουν τη βοήθεια τους. Από την άλλη ,εμείς μπορούμε να εκφράσουμε την ευχαριστία προς τους συνανθρώπους μας με ένα δώρο , με μια καλή κίνηση προς εκείνους ,με την ανταπόδοση του καλού που μας κάνανε ακόμα και με την αλλαγή συμπεριφορας μας προς το καλύτερο.Με λίγα λόγια ,δεν είναι πάντα απαραίτητο να λέμε την λέξη ευχαριστώ ,αλλά να την δείχνουμε και πολλές φορές είναι προτιμότερο αυτό.

Στον Κύριο , την λέξη ευχαριστώ την εκφράζουμε μέσο της προσευχής μας , με την αλλαγή της συμπεριφοράς μας ,με την καταπάτηση του «εγώ» μας καθώς και με την σωστή χριστιανική ζωή.Οι λόγοι λοιπόν που τα κάνουμε όλα αυτά για να ευχαριστήσουμε τον Θεό είναι διάφοροι. Ένας από αυτούς είναι ότι χρωστάμε σε εκείνον τη ζωή μας ,δηλαδή κάθε μέρα που περνάει και μας αφήνει να ζούμε και να είμαστε υγιείς πρέπει να προσευχόμαστε και να είμαστε ευγνώμονες για αυτό.Επίσης ,ευχαριστώ λέμε στον Θεό διότι μπορεί να έχει θεραπεύσει εμάς η κάποιο κοντινό μας άτομο μέσο θαύματος . Συνοψίζοντας , το γεγονός ότι ζούμε το οφείλουμε στον Κύριο ,ακόμη και αν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες,για κάποιο λόγο μας τος στέλνει . Έτσι κι εμείς με τη σειρά μας , για να τον ευχαριστήσουμε για τις 365 μέρες τον χρόνο που μας προστατεύει ,αφιερώνουμε μια μέρα την εβδομάδα (Κυριακή) σε Αυτόν.
Εμ. Θ.



Η συμμετοχή του χριστιανού στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας συνήθως μπορεί εύκολα να μεταμόρφωσει την καθημερινή ζωή στην κοινωνία. Αυτό γίνεται γιατί μπορεί ο χριστιανός να καταλάβει λίγο περισσότερο τον σκοπό που είχε ο Χριστός και έτσι να αρχίσει να βοηθάει περισσότερο τους συνανθρώπους του δίνοντας χαρά στους ανθρώπους αλλά ακόμα και στον εαυτό του.
Αν. Θ.






Όταν επεκτείνουμε την Λειτουργία στην καθημερινή μας κοινωνική ζωή. Αυτό σημαίνει το άνοιγμα της καρδιάς, επίσης σημαίνει την συνεχή προσπάθεια για την απελευθέρωση από
των ανθρώπων από τα δυσάρεστα και κακά πράγματα της ζωής με σκοπό την απελευθέρωση κοινωνίας από τόι τη βασανίζει.
Κ. Μ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου