Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ανάσταση στη ζωή μας - Α4

Π.Α.

Στα πλαίσια της σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης οι μαθητές/μαθήτριες του σχολείου μας σε ομάδες ή ατομικά αποτύπωσαν το νόημα του Πάθους του Χριστού σε ψηφιακές αφίσες ή σε σύντομα κείμενα. Κάθε αφίσα πλαισιώθηκε από μια σύντομη φράση ή λέξεις ενδεικτικές του μηνύματος που θέλησαν να μεταφέρουν οι μαθητές/μαθήτριες.


ΠΑΣΧΑ : Ένδον σκάπτε. 

Η Μεγάλη Εβδομάδα φτάνει στο τέλος της, με ‘μας να αντικρίζουμε έναν ερημωμένο δρόμο και από πίσω σειρές από πολυκατοικίες μέσα από το παράθυρο μας. Θα περάσει η ανάσταση με ‘μας να βαδίζουμε ακόμα στον δικό μας Γολγοθά. Θα ξεγλιστρήσει και θα χαθεί ένα Πάσχα που το προσπεράσαμε, δεν το χαρήκαμε ή δεν του δώσαμε την σημασία που του αρμόζει; Χωριό και Πάσχα το καλύτερο ντουέτο. Ξυπνάς από ήχους φυσικούς, σε περιτριγυρίζουν έθιμα, επισκέπτεσαι την εκκλησία καθημερινά, παρέα με τον παππού και την γιαγιά. Ηρεμείς κάνοντας βόλτες στα στενά με συντροφιά μιας αλλιώτικης αύρας, αυτής των Αγίων Παθών. Η σταύρωση και ο δρόμος της περιφοράς του Επιταφίου κάθε χρόνο σε καθηλώνουν, βάζοντας και τον εαυτό σου-ακούσια (εξαιτίας του πένθους)- να κάνει μια αναδρομή στις δυσκολίες και στα προβλήματα που σε περιμένουν. Στην Ανάσταση γίνεται η νύχτα μέρα και κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αυτόματα σε όλους τους πιστούς σχηματίζονται εκφράσεις χαράςαπό τα απαλά έως τα ρυτιδιασμένα πρόσωπα-, κρατώντας περήφανα το Άγιο φώς… Όλη η Μεγάλη Εβδομάδα λοιπόν, είναι σαν μέρες επιλεγμένες από την ζωή του ανθρώπου καταλήγοντας πάντα στην αισιοδοξία, στην μακροζωία και στην ευτυχία, στο αίσθημα της λύτρωσης και της ανέλπιστης- ίσως- χαράς. Με μονόδρομο; Την καρδιά και μόνο την καρδιά του ανθρώπου… Γιατί αυτό είναι η Ανάσταση του Κυρίου… "
Κ. Π.

Το ποίημα της Κική Δημουλά το έστειλε η μαθήτρια Κ.Π.
 Η Μεγάλη Εβδομάδα
όπως στάζει κερί και τάμα
 στη θρησκόληπτη ανάμνηση, 
στην άθεη απουσία. 
Η Αγία Επανάληψη,
η θαυματουργή, 
η αχειροποίητος, 
όπως τη βρήκανε ανυπόγραφη τα πράγματα,
θαμμένη, 
σε κάποια παλαιότητα της μοίρας μας, 
σε κάποιο πρόγονό μας μέλλον. 
Όπως την πιστεύω. 
ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ




  '' Η ανάσταση του Χριστού ως παράδειγμα για την ζωή μας ''
Θα ήταν πολύ σημαντικό ο καθένας μας να κατανοήσει ότι οι ημέρες του Πάσχα δεν είναι απλά μέρες ξεκούρασης και διασκέδασης με τα αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά είναι και μέρες που όλος ο κόσμος θα πρέπει να κατανοήσει την διδακτικότητά τους και την ηθική τους σημασία. Επομένως θα μπορούσε κανείς να πει πως οι δυσκολίες και οι κακουχίες που πέρασε ο Χριστός μέχρι την  Ανάστασή του μπορούν να παρομοιάστουν με την καθημερινότητα των ανθρώπων και έτσι να πάρουν ένα μεγάλο παράδειγμα μέσα απο τις ιερές μέρες του Πάσχα. Δεν συμφωνείτε;  Αναλυτικότερα λοιπόν ο Χριστός αναγκάστηκε να περάσει  απο πάρα πολλά βασανιστήρια. Ωστόσο παρά τις κακουχίες και τον πόνο που ένιωθε δεν έχασε την πίστη του στο Θεό αλλά ούτε και την αγάπη του για τους ανθρώπους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναστηθεί και να βασιλέυει πλέον απο τον ουρανό βοηθώντας τους ανθρώπους για οτιδήποτε χρειαστούν. Αντίστοιχα όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως θα βιώσουμε κάποια στιγμή της ζωής μας κάποια δύσκολη κατάσταση και το αίσθημα ότι δεν μπορουμε να την καταπολεμήσουμε και να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της ζωής .Για αυτές όμως τις δύσκολες στιγμές θα πρέπει να ακολουθούμε την στάση που κράτησε και ο Χριστός σε αυτόν τον γολγοθά που πέρασε. Επομένως θα πρέπει να μην χάνουμε την δύναμή μας σε καταστάσεις που προσπαθούν να μας αποδεκατήσουν και να μας εξοντώσουν αλλά να πιστεύουμε και να αγαπάμε ακόμα περισσότερο τον Θεό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να νικήσουμε το κακό και ετσι κάποια στιγμή θα έρθει η ''Ανάσταση''. Δηλαδή θα έρθει η γαλήνη για τον  ανθρώπο και θα μπορέσει να συνεχίσει ομαλά την καθημερινότητά του. Συνεπώς μπορούμε να καταλάβουμε πως η Ανάσταση του Χριστού μπορεί να συσχετιστεί άμεσα με την καθημερινότητα όλων μας. Έτσι θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι τι ακριβώς σημαίνει η Ανάσταση του Χριστού για την καθημερινή μας ζωή.
Α.Π.



Η ημέρα της Αναστάσης του Χριστού είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τους χριστιανούς. Είναι αφορμή μετάνοιας για τις αμαρτίες, για το μίσος για το συνάνθρωπο σου, συγχωρείς και διαμορφώνεις καλύτερες σχέσεις με τον θεό , με τον εαυτό σου και με τους ανθρώπους γύρω σου. Επίσης είναι γιορτή αγάπης γιατί ο Χριστός θυσιάστηκε για την σωτηρία της ζωή μας. Η πραγματικότητα της Αναστάσης του κυρίου γινεται στην καθημερινή μας ζωή δηλαδή όταν προσευχόμαστε καθημερινά , να κάνουμε το έργο της φιλανθρωπίας όσοι έχουν την δυνατότητα να ζούμε αγαπώντας όπως το εαυτό μας και τον συνάνθρωπό μας.
Ε.Μ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου