Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εγωισμός και αγάπη προς τον Θεό - Α4

Εργασίες μαθητών/μαθητριών στα πλαίσια της σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης στο μάθημα "3.3 Ενότητα":
Με αφορμή τα δύο παραπάνω κείμενα, γράψτε ένα σύνθημα ή ένα σύντομο μήνυμα προς όλους τους ανθρώπους ή έναν «δεκάλογο»  με θέμα: "Η ενότητα ως υπέρβαση του εγωισμού".





Όπως είναι είδη γνωστό σε όλους μας, ο εγωισμός είναι ενας λόγος που χαλάνε οι ανθρώπινες σχέσεις . Θα πρεπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να αφήσουμε πέρα τον εγωκεντρισμό μας και να μην σκεφτόμαστε συνέχεια τον εαυτό μας . Να προσπαθήσουμε να αγαπήσουμε πρώτα τον Θεό και μετά τον ίδιο μας τον εαυτό . Ετσι , σιγά σιγά θα μάθουμε αγαπάμε και τον συνάνθρωπό μας και να είμαστε ενωμένοι και ετσι  θα μειώσουμε το αίσθημα του εγωισμού που υπάρχει σήμερα στον κοσμο μας.
Σ. Π.



Είναι κοινά αποδεκτό πως ο εγωισμός απομακρύνει τους ανθρώπους και τους δημιουργεί ένα αίσθημα εχθρικότητας. Έτσι λοιπόν όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να καταπολεμήσουμε  το αίσθημα που δημιουργεί ακόμα και τους πιο καταστροφικούς πολέμους και δεν είναι άλλο από τον εγωκεντρισμό. Αυτό είναι μια δύσκολη δοκιμασία από την οποία περνά ο άνθρωπος και δοκιμάζεται για το αν μπορεί να ζήσει ενωμένος με άλλους ανθρώπους. Η αποβολή του αισθήματος αυτού μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ο καθένας από εμάς αγαπήσει πρώτα από όλα τον Θεό και την διδασκαλία του. Εφόσον το καταφέρει αυτό θα έχει αγαπήσει τον ίδιο του τον εαυτό και ταυτόχρονα τον συνάνθρωπο του. Ακόμα θα έχουν καταννοήσει ότι θα πρέπει να βοηθούν όλους τους ανθρώπους και να κάνουν σχέσεις  που να μην αποσκοπούν στο συμφέρον τους. Συνεπώς αν γίνουν όλα αυτά οι άνθρωποι θα καταφέρουν να ενωθούν και δεν θα υπάρχουν πλέον διχόνοιες μεταξύ τους.
Α.Κ. Π. 




     Η αγάπη,η χαρά,η αλληλεγγύη και η αισιοδοξία συνιστούν μία ενότητα μεταξύ των ανθρώπων,όπως έχουμε διδαχθεί και από τον Χριστιανισμό.Ο καθένας από εμάς πρέπει να ''χτίζει'' γέφυρες και όχι φράγματα.Να βοηθά και όχι να αδιαφορεί.Για αυτό οι σχέσεις ''αλλοιώνονται'' και οι άνθρωποι αποξενώνονται.Μα γιατί να υπάρχουν ''σκηνές'' βίας,οίκτου και εγωισμού;Ίσως καλό θα ήταν να ''χτίσουμε'' 'ένα γεφύρι όπου να οδηγεί στον εαυτό μας και έπειτα να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας όσα περισσότερα μπορούμε. 
Δοκιμάστε το!
Κ.Π.

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι κοινωνίες μας πια στηρίζονται από την μεταξύ μας των ανθρώπων  ενότητα . Η ενότητα είναι ο μονος τρόπος να δείξουμε ότι είμαστε άξιοι στην κοινωνία ,όπου ο καθένας είμαστε . Άρα πρέπει να αφήσουμε πίσω τα ατομικά συμφέροντα και ας σκεφτούμε όλοι τα συλλογικά συμφέροντα . Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουμε την κοινωνία να αναπτυχθεί ώστε αυτή μετά να μας ανταποδώσει την βοήθεια αυτή . Άρα με την ενότητα βγαίνουμε όλοι οι άνθρωποι κερδισμένοι!
F.B.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου