Κυριακή, 2 Απριλίου 2017

Συμμετοχή του Βενετοκλείου στο βιωματικό σεμινάριο "Ανθρώπινα Δικαιώματα"



Στα πλαίσια του Μαθήματος των Θρησκευτικών οι μαθητές/τριες του Α3 και του Α7 του 1ου Λυκείου Ρόδου - "Βενετοκλείου" συμμετείχαν στο βιωματικό σεμινάριο με θέμα "Βασικά Δικαιώματα του Ανθρώπου". Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων με θέμα "Έρχομαι 'ξένη', ερχόμαστε 'ξένοι'...Συναντησεις ανθρώπων" που διοργάνωσε η Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τις 31 Μαρτίου μέχρι τις 2 Απριλίου.

Υπεύθυνος για το σεμινάριο ήταν ο κος Διονύσης Γουβιάς, Αναπληρωτής Καθηγητής, ενώ κύρια εισηγήτρια ήταν κα Ήρα Λουτσιού, παιδοψυχολόγος. Τα τμήματα του σχολείου συνόδευαν οι καθηγητές Ηλίας Γιαννικάκης, Ιωάννης Ρούσσος και Νικόλαος Τσιρέβελος.

Πριν ξεκινήσει το σεμινάριο οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν για το Πρόγραμμα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στους πρόσφυγες από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ παρακολούθησαν και πρόσφυγες να μιλούν σχετικά με αυτή την εμπειρία τους.




Στη συνέχεια ξεκίνησε η βιωματική δράση. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας χωρίστηκαν σε ομάδες των 10 ατόμων και υποδύθηκαν διάφορους ρόλους μέσα από ένα βιωματικό παιχνίδι. Κατά αυτόν τον τρόπο "βίωσαν" τα αισθήματα ανθρώπων από διάφορες κοινωνικές τάξεις και καταστάσεις, όπως πρόσφυγες, μετανάστες, αρχηγοί πολιτικών φορέων, επιχειρηματίες κ.α.. Συγχρόνως ευαισθητοποιήθηκαν στην κατανόηση των κοινωνικών διαφορών όπως και αδικιών.

Τα συμπεράσματα απότις μετέπειτα συζητήσεις συνοψίζονται στις ακόλουθες θέσεις: α) ο πόνος των ανθρώπων είναι κοινός και β) απαιτούνται κοινοί κόποι και αγώνες, ώστε ο κόσμος να εξέλθει από από τον εγωκεντρισμό του και να κατανοήσει ότι όλοι, παρόλες τις διαφορέ μας, έχουμε κοινή καταγωγή και είμαστε άνθρωποι.

Ας μη λησμονούμε άλλωστε, ότι "ἐποίησέν τε ἐξ ἑνὸς πᾶν ἔθνος ἀνθρώπων κατοικεῖν ἐπὶ παντὸς προσώπου τῆς γῆς" (Πρ. Απ. 17, 26)!

Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της θ.ε. "3.4 Ταυτότητα" του νέου Προγράμματος Σπουδών για το Μάθημα των Θρησκευτικών.
.
Ακολουθούν φωτογραφίες από τη συμμετοχή στο σεμινάριο.


.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου