Εκεί, η ελληνική αποστολή είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το «Ζάππειον», ένα από τρία εναπομείναντα εν λειτουργία δημόσια ελληνικά σχολεία της Πόλης, και να συναντηθεί με τον Συντονιστή Εκπαίδευσης κο. Σ. Γιώλτζογλου, ο οποίος μας κατατόπισε σχετικά με την κατάσταση της Ελληνικής Ομογένειας και της Ελληνικής Εκπαίδευσης της Κωνσταντινούπολης.
Την επόμενη ημέρα (Πέμπτη 9/3) μετά από την περιήγησή μας στο οθωμανικό ανάκτορο Τop Kap, έργο του Μωάμεθ Β΄του Πορθητή, επισκεφθήκαμε το κέντρο της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης, το «Μέγα Μοναστήρι», την Αγιά Σοφιά, βιώνοντας συναισθήματα έντονης συγκίνησης, αλλά και θαυμασμού για την αξεπέραστη αρχιτεκτονική αξία του ναού.
Εντυπωσιακό αρχιτεκτονικά ήταν και το Τζαμί Σουλταναχμέτ, το λεγόμενο και Μπλέ Τζαμί, ενώ μοναδική εμπειρία ήταν η κάθοδος στη Βασιλική Κινστέρνα, την υπόγεια δεξαμενή που τροφοδοτούσε με νερό το Μέγα Παλάτιον των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων.
Στο τέλος της κουραστικής -αλλά και τόσο γεμάτης από εικόνες, εμπειρίες και συγκινήσεις- ημέρας, καταλήξαμε στο τεράστιο Μεγάλο Παζάρι (Kapaliçarsi) με τα 4.000 μαγαζιά.   
Για την τελευταία ημέρα του εκπαιδευτικού πενθημέρου (Παρασκευή 10/3), οι διοργανωτές είχαν ετοιμάσει πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα στο σχολικό χώρο, που περιελάμβανε συναυλία της Οθωμανικής στρατιωτικής μπάντας Mehter, συναυλία παραδοσιακής μουσικής και παράσταση των περίφημων Περιστρεφόμενων Δερβίσηδων.
Στο τέλος της ημέρας, αφού παρουσιάσθηκαν τα  πνευματικά προϊόντα της εκπαιδευτικής συνάντησης, έργα των μαθητών, απονεμήθηκαν τα πιστοποιητικά παρακολούθησης στους συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές και ακολούθησε συγκινητική αποχαιρετιστήρια γιορτή.
Η ημέρα της αναχώρησης της αντιπροσωπείας του Βενετοκλείου από την Πόλη (Σάββατο 11/3) ήταν ξεχωριστά συγκινητική : επισκεφθήκαμε τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, την άλλοτε λαμπρή ελληνική συνοικία. Στη Μεγάλη του Γένους Σχολή μας υποδέχθηκε και μας ξενάγησε στο εντυπωσιακό κτίριο ο «Ρωμιός» καθηγητής της Σχολής κος Άγγελος Δελημπάσογλου.

Στο Οικομενικό Πατριαρχείο είχαμε την τιμή να μας δεχθεί σε ακρόαση η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος.

Ο απολογισμός της δεύτερης αυτής συνάντησης του προγράμματος “Blic & Clic” είναι, ασφαλώς, εξαιρετικά θετικός.
Οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή με συνομηλίκους τους από διαφορετικές χώρες, συνδέθηκαν με φιλίες και γνώρισαν διαφορετικούς τρόπους ζωής. Οι συμμετέχοντες καθηγητές επιμορφώθηκαν στη χρήση κινητών συσκευών, συναναστράφηκαν συναδέλφους τους διαφορετικών χωρών και αντάλλαξαν απόψεις για ποικίλα εκπαιδευτικά ζητήματα.
Η ελληνική αποστολή είχε τη δυνατότητα να θαυμάσει και να μελετήσει σπουδαία μνημεία, να δεί και να μάθει πολλά και να επιστρέψει πλήρης εμπειριών, γνώσεων και συγκινήσεων. Επιπλέον, είχε τη μοναδική ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τον Ελληνισμό της Πόλης, να γνωρίσει τα ίχνη της πλούσιας ιστορίας του αλλά και να ενημερωθεί για τα σημερινά του προβλήματα.
Η αξιοποίηση των εμπειριών και γνώσεων που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές του Βενετοκλείου, είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει στον εμπλουτισμό της καθημερινής σχολικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Η τρίτη εκπαιδευτική συνάντηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Maia Πορτογαλίας από 2 έως 6 Μαΐου 2017.
Για περισσότερα σχετικά με το πρόγραμμα Erasmus+ “Bringing life into classroom : innovative use of mobile devices in the educational process” - «Φέρνοντας ζωή στην τάξη : καινοτόμος χρήση κινητών συσκευών στην εκπαιδευτική διαδικασία» (“Blic & Clic”), επισκεφθείτε τον ιστότοπο του προγράμματος https://www.blicclic.com/ (υπό κατασκευή), καθώς και τις σελίδες του προγράμματος στο facebook https://www.facebook.com/groups/342904979394986/ (Blic+Clic [1lykrod-Venetokleio]) και https://www.facebook.com/BlicClic/ .
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΖΗΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Erasmus + του 1ου ΓΕΛ Ρόδου
ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑΛΕΒΙΖΟΥ ΒΕΡΑ
ΓΕΩΡΓΑΛΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΑΡΑΚΙΖΑ ΧΡΥΣΑΝΘΗ
ΜΠΛΑΔΕΝΗ ΑΝΝΗ
ΠΑΠΑΜΕΝΤΖΕΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΤΣΙΜΠΙΔΑΚΗ ΝΙΚΗ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΜΑΡΙΑ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ


Το βίντεο από την εκπαιδευτική συνάντηση της ομάδας του Βενετοκλείου στην Κωνσταντινούπολη!