Μητροπολίτης Ρόδου, Κύριλλος: «Καλούμεθα να συσταυρωθούμε με τον Χριστό και να αναστηθούμε»

Δηλώσεις σχετικά με το Πάσχα του Σεβ. Μητροπολίτου Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου στην εφημερίδα τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΚΗ
Την σημασία των άγιων ημερών που διανύουμε για τους χριστιανούς ορθόδοξους, καθώς βρισκόμαστε την τελική ευθεία με το πέρας της Αγίας Τεσσαρακοστής, την είσοδο στην Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών μέχρι την Ανάσταση και το Άγιο Πάσχα, υπογράμμισε με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.



«Το Πάσχα κατά το οποίο εορτάζουμε την Ανάσταση του Κυρίου είναι η μεγαλύτερη εορτή της Χριστιανοσύνης. Αποτελεί την σπονδυλική στήλη όλου του εορτολογίου, όλου του λειτουργικού κύκλου της Εκκλησίας μας. Ήδη διανύσαμε την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή και μπαίνοντας στην Μεγάλη Εβδομάδα, βιώνουμε έντονα συναισθήματα. Ουσιαστικά, όλα όσα σχετίζονται με τις ημέρες των εορτών αυτών, τα έθιμά μας, οι ιδιαίτερες λατρευτικές ακολουθίες, φορτίζουν τον συναισθηματικό μας κόσμο. Πρέπει να προσπαθούμε πάντοτε να κάνουμε το περίβλημα της μεγάλης αυτής εορτής, ένα όχημα που θα μας οδηγεί στην ουσία της. Καλούμεθα, εορτάζοντας το Πάσχα, τα Πάθη του Κυρίου, όλα αυτά τα σωτήρια γεγονότα για το ανθρώπινο γένος, να τα βιώσουμε υπαρξιακά. Δηλαδή, να τα αφήνουμε να πουν κάτι το ουσιαστικό και το σημαντικό σ’ εμάς –που αφορά κατ’ εξοχήν εμάς και την σωτηρία μας. Καλούμεθα να συσταυρωθούμε με τον Χριστό και να αναστηθούμε. Αυτές οι γιορτές είναι μια πρόσκληση να εμβαθύνουμε στο μυστήριο της Πίστεώς μας. Να ζήσουμε αυτά τα κοσμοσωτήρια γεγονότα και να τα κάνουμε δικά μας. 

Η όλη πρακτική της Εκκλησίας μας, μας τονίζει ότι θα πρέπει να επιτευχθεί η εσωτερική κάθαρση. Να καθαρίσουμε τους εαυτούς μας και να προχωρήσουμε στην συνάντησή μας με τον Αναστημένο Κύριο. Με την εσωτερική κάθαρση και με την κοινωνία του θείου μυστηρίου. Θα πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα, ώστε η κατάληξη όλης αυτής της περιόδου που είναι η βραδιά του Πάσχα να μας βρει έτοιμους –όχι για το έθιμο, αλλά ουσιαστικά να μπορούμε με αγαθή συνείδηση να κοινωνήσουμε το μυστήριο. Όλα τα άλλα, αποτελούν βοηθητικά στοιχεία. Θα πει κάποιος: πρακτικές οδηγίες. Ουσιαστικά όμως, θα πρέπει να συμμετέχουμε σε αυτές τις ακολουθίες, να συμμετέχουμε με συνείδηση, να παραμείνουμε στην Θεία Λειτουργία του Πάσχα (να μην φύγουμε δηλαδή μόλις ακούσουμε το ‘Χριστός Ανέστη’) να ζήσουμε την γιορτή οικογενειακά, να καθίσουμε γύρω από το τραπέζι, να ανανεώσουμε τις σχέσεις μας και να συμμετέχουμε στο γεγονός της Αναστάσεως –που είναι γεγονός χαράς.
Μπορεί οι λύπες του κόσμου να είναι πολλές αλλά όμως, αυτό που μας λέει η Εκκλησία είναι ότι έχουμε ένα γεγονός χαράς. Και κάθε άνθρωπος μπορεί να γίνει κοινωνός χαράς».
Όσον αφορά το γεγονός της Ανάστασης του Κυρίου, ο Δεσπότης τόνισε τα εξής:
«Η Ανάσταση του Κυρίου, είναι η γιορτή του Φωτός. Από τον Πανάγιο Τάφο εξέρχεται το Άγιον Φως. Εξέρχεται ο Χριστός που είναι το Φως του Κόσμου ο οποίος μπορεί να διαλύσει όλα τα σκοτάδια αυτού του κόσμου. Και σήμερα, μιλάμε για πολλά σκοτάδια. Όπως βλέπουμε το σκότος το δημιουργεί η γεωπολιτική κατάσταση που επικρατεί, το δημιουργεί ο οικονομικός παράγοντας ο οποίος δυσκολεύει τους ανθρώπους, το δημιουργούν οι διαπροσωπικές μας σχέσεις.
Η Ανάσταση μας διακηρύσσει και φέτος, ότι ο Χριστός μπορεί να διαλύσει όλα τα σκοτάδια του κόσμου τούτου, φτάνει να τον πιστέψουμε ως Θεό μας και να ζήσουμε σύμφωνα με το Θέλημά Του».
Τέλος σε ερώτηση εάν ο εκκλησιασμός είναι κάτι σημαντικό για τον πιστό (καθώς υπάρχουν άνθρωποι που δεν επισκέπτονται την εκκλησία, ούτε λειτουργούνται τακτικά), ο Μητροπολίτης Κύριλλος δήλωσε:
«Είμαστε μέλη της Εκκλησίας, γιατί συνερχόμαστε στην Θεία Λειτουργία. Η Θεία Λειτουργία είναι εκείνη που μας κάνει Εκκλησία. Συγκεντρωνόμαστε όλοι και γινόμαστε Εκκλησία. Θρησκευτικότητα και εκκλησιαστικότητα ατομικού επιπέδου, δεν υπάρχει. Επειδή γινόμαστε μέσα στην Θεία Λειτουργία ένω Σώμα και κοινωνούμε από το Σώμα του Κυρίου και από το κοινό ποτήριο από το Αίμα του Χριστού. Αυτό μας συγκροτεί ως Εκκλησία –το εκκλησιαστικό γεγονός. Ο χριστιανός οφείλει να συμμετέχει στην λατρεία της Εκκλησίας. Γι αυτό και οι Κανόνες είναι σαφείς. Δεν είναι απλά να τηρούμε τα έθιμα, να πηγαίνουμε στην Εκκλησία και να φεύγουμε. Χρειάζεται και η συμμετοχή. Πολλές λανθασμένες αντιλήψεις έρχονται να μας αποξενώσουν από το γεγονός της Εκκλησίας χωρίς να το καταλαβαίνουμε, νομίζοντας ότι είμαστε εντάξει σε όλα».




 Πηγή:www.dimo

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σχεδιάζοντας και Διδάσκοντας Θρησκευτικά με τα νέα Προγράμματα Σπουδών. Διδακτικά σενάρια για το μάθημα των Θρησκευτικών

1.1 Ο άνθρωπος ζει με τον Θεό - Α΄ Λυκείου

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2