Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χριστιανική Μαρτυρία και πολιτισμός - Οι εργασίες των μαθητών/τριών του Β1

Στα πλαίσια της πορείας μάθησης για τη θ.ε. "2.3 Παράδοση" οι μαθήτριες και οι μαθητές όλων των τμημάτων του της Β΄ Λυκείου "Βενετοκλείου" - 1ου Λυκείου Ρόδου απάντησαν σε δύο καίρια ερωτήματα, τα οποία συνδέονται με το θέμα της παράδοσης και της ανανέωσης. Ευθύς παρακάτω αντιγράφω ομαδοποιημένα τις απαντήσεις των μαθητών/τριων, χρησιμοποιώντας κυρίως δικές τους προτάσεις. Οι απόψεις αυτές είναι των μαθητών/τριών και δε σημαίνει ότι εκφράζουν και το διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος απλά τις μεταφέρει.

Το υποθετικό θέμα εξέτασης ήταν το ακόλουθο: 



"Έλληνες ιεραπόστολοι κηρύττουν και κατηχούν νέους χριστιανούς στην Αφρική και την Ασία. Ωστόσο, οι Έλληνες ιεραπόστολοι ζητούν από τους νεοφώτιστους αδελφούς τους από την Αφρική και την Ασία να απαρνηθούν το δικό τους πολιτισμό και ταυτόχρονα προσπαθούν να τους επιβάλλουν την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό. Η αιτία, όπως αναφέρουν, οι Έλληνες ιεραπόστολοι είναι ότι πρώτιστα κηρύττουν έναν ελληνοχριστιανικό πολιτισμό. Ποια είναι η δική σας άποψη απέναντι σε αυτό το γεγονός.

Ας δούμε και τις απαντήσεις των μαθητών/τριών του Β1 σε αυτό το ζήτημα.


"Πιστεύουμε ότι οι Αφρικανοί αδελφοί μας θα μπορούσαν να λάβουν ορισμένα στοιχεία από κάθε πολιτισμό και ιδιαίτερα τον ελληνικό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα απαρνηθούν το δικό τους. Θα ήταν συνετό να κρατήσουν στοιχεία από τα δικά τους ήθη και έθιμα. Αρχικά οι Αφρικανοί έχουν στο αίμα τους το χορό. Συναπώς θα ήταν αδιανόητο να τους απαγορευτεί γιατί με αυτόν τον τρόπο θα απαρνιόντουσαν την κληρονομιά τους. Επιπλέον δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο γλώσσες. Αυτό σημαίνει οτι δε θα μπορούσαν να διατηρήσουν τις δικές τους διαλέκτους. Τέλος δεν υπάρχουν οι ίδιες συνήθειες ώστε να βρεθεί μια μέση λύση" (Αλέξανδρος Δ., Κωνσταντίνα Κ. και Ανδρέας Δ.)

"Οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές οφείλουν να διατηρήσουν τις παραδόσεις τους και εντός των εκκλησιών και των ναών, διότι για τους ίδιους είναι κάτι το σημαντικό. Οι Αφρικανοί έχουν ένα ξεχωριστό τρόπο ζωής και πολλές καθημερινές ιδιαιτερότητες, όπως το χορό, τη χρήση των τυμπάνων κλπ. Επίσης πρέπει να ψάλλουν στη γλώσσα τους, αλλιώς θα χάσουν τη μοναδικότητά τους" (Σωτήριος Ζ. και Νίκος Ζ)

"Στις μέρες μας πολλοί ιεραπόστολοι από όλον τον κόσμο πηγαίνουν στην Αφρική για να κηρύξουν τον Χριστιανισμό στους εκεί ανθρώπους. Οι άνθρωποι αυτοί θεωρούμε ότι δεν πρέπει να απαρνηθούν τον τοπικό πολιτισμό τους και να ασπαστούν τον πολιτισμό των ιεραποστόλων. Θα μπορούσαν να προσαρμόσουν τον πολιτισμό τους και να τον συνδέσουν με τον Χριστιανισμό. Για τους ίδιους θα ήταν πιο εύκολο και ευχάριστο. Τέλος θα μπορούσαν να μεταφράσουν την Αγία Γραφή και τη Λειτουργία στη δική τους γλώσσα, ώστε να τα καταλαβαίνουν" (Δημήτρης Κ. και Βασίλης Δ.)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου - Φάκελος μαθήματος

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκε ο φάκελος μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Γ΄  Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε κατευθείαν το φάκελο μαθήματος  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Για να δείτε το παλιότερο και το νέο υλικό πατήστε  ΕΔΩ

"Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου” - Α2

                                                  Οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" εμπνεύσθηκαν από το κείμενο του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (γνωστού και ως π. Λίβυου) και ειδικά από το απόσπασμα: "Ο Χριστός έρχεται , όταν του μοιάσουμε [...] Πάρε τον παράδεισό μου και δος μου την κόλασή σου" και δημιούργησαν ένα δικό τους έργο ζωγραφικής, διήγημα, ποίημα, δοκίμιο. Αρκεί να τα παρατηρήσει - διαβάσει κανείς για να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η θεολογία συγκινεί και εκφράζεται με δημιουργικούς τρόπους.

Φάκελοι μαθήματος για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου - Λυκείου

Στη σελίδα "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία" αναρτήθηκαν οι φάκελοι μαθήματος του Μαθήματος των Θρησκευτικών και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-18. Για να δείτε το φάκελο μαθήματος πατήστε στον τίτλο της κάθε τάξης Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Λυκείου Β΄ Λυκείου Γ΄ Λυκείου