Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

Παράδοση και ανανέωση - Οι εργασίες των μαθητών/τριών του Β5

Στα πλαίσια της πορείας μάθησης για τη θ.ε. "2.3 Παράδοση" της Β΄ Λυκείου οι μαθήτριες και οι μαθητές όλων των τμημάτων του "Βενετοκλείου" - 1ου Λυκείου Ρόδου απάντησαν σε δύο καίρια ερωτήματα, τα οποία συνδέονται με το θέμα της παράδοσης και της ανανέωσης. Ευθύς παρακάτω αντιγράφω ομαδοποιημένα τις απαντήσεις των μαθητών/τριων, χρησιμοποιώντας κυρίως δικές τους προτάσεις. Οι απόψεις αυτές είναι των μαθητών/τριών και δε σημαίνει ότι εκφράζουν και το διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος απλά τις μεταφέρει.

Το πρώτο υποθετικό ερώτημα έχει ως εξής:

"Ξεκίνησαν οι προετοιμασίεςγια την επόμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο των Ορθοδόξων και σας καλούν ως έφηβους και νέους να αναφέρετε ποια στοιχεία από την Ορθόδοξη παράδοση θα θέλατε να ανανεωθούν. Τι θα προτείνατε;"

Για να δούμε τι απάντησαν οι μαθητές/τριες του Β5. Οι πρώτες απαντήσεις είναι αυτές που έδωσαν οι περισσότερες ομάδες"


"Η Ορθόδοξη Εκκλησία καλείται να προσαρμοστεί στα δεδομένα της σύγχρονης πραγματικότητας. Η Εκκλησία χρειάζεται να προσαρμοστεί στις ανάγκες των πιστών και στο σημερινό τρόπο αντίληψης. Μέσα από το διάλογο καλείται να συνεργαστεί και να προχωρήσει σε ορισμένες αλλαγές.

1) Το ωράριο της κυριακάτικης Λειτουργίας να προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα και ειδικά στο ωράριο των εργαζομένων.

2) Να εξεταστεί το θέμα της ομοφυλοφιλίας, ένα κοινωνικό ταμπού, το οποίο τροφοδοτείται στους κόλπους της Εκκλησίας.

3) Η Εκκλησία να λάβει θέση για ζητήματα βιοηθικής, όπως η ευθανασία. Χρειάζεται απαραίτητα να εξετασθεί τι μπορεί να γίνει με τον πόλο που βιώνει κάποιος, ειδικά στα τελευταία στάδια της ζωής του. (Αναστάσιος Πρ., Αγγελική Π.,, Ευαγγελία Σ., Μαρίνα Π.)

4) Απαλλαγή του θεολογικού λόγου από τις λαϊκές δεισιδαιμονίες.

5) Οι γυναίκες να επιτρέπεται να εισέρχονται στο ιερό.

6) Η Εκκλησία να προσφέρει την περιουσία της στον λαό, ώστε να ακολουθήσει τα λόγια του Κυρίου για ακτημοσύνη. (Αντώνης Σ., Παναγιώτης Σ., Ευαγγελία Π., Νεφέλη Π.)

7) Κατάργηση του νηπιοβαπτισμού, ώστε ο άνθρωπος ελεύθερα να επιλέγει τη θρησκεία του.

6) Οι ιερείς να μη φορούν τα ράσα στην κοινωνία, αλλά μόνο σοτυς ναούς." (Γιάννης Π., Ανθούλα Σ., Σπύρος Σ., Αγγελική Σ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου