Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

Χριστιανική μαρτυρία και πολιτισμός - Εργασίες των μαθητών/τριών του Β6


Στα πλαίσια της πορείας μάθησης για τη θ.ε. "2.3 Παράδοση" οι μαθήτριες και οι μαθητές όλων των τμημάτων του της Β΄ Λυκείου "Βενετοκλείου" - 1ου Λυκείου Ρόδου απάντησαν σε δύο καίρια ερωτήματα, τα οποία συνδέονται με το θέμα της παράδοσης και της ανανέωσης. Ευθύς παρακάτω αντιγράφω ομαδοποιημένα τις απαντήσεις των μαθητών/τριων, χρησιμοποιώντας κυρίως δικές τους προτάσεις. Οι απόψεις αυτές είναι των μαθητών/τριών και δε σημαίνει ότι εκφράζουν και το διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος απλά τις μεταφέρει.

Το υποθετικό θέμα εξέτασης ήταν το ακόλουθο: 

"Έλληνες ιεραπόστολοι κηρύττουν και κατηχούν νέους χριστιανούς στην Αφρική και την Ασία. Ωστόσο, οι Έλληνες ιεραπόστολοι ζητούν από τους νεοφώτιστους αδελφούς τους από την Αφρική και την Ασία να απαρνηθούν το δικό τους πολιτισμό και ταυτόχρονα προσπαθούν να τους επιβάλλουν την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό. Η αιτία, όπως αναφέρουν, οι Έλληνες ιεραπόστολοι είναι ότι πρώτιστα κηρύττουν έναν ελληνοχριστιανικό πολιτισμό. Ποια είναι η δική σας άποψη απέναντι σε αυτό το γεγονός.

Ας δούμε και τις απαντήσεις των μαθητών/τριών του Β3 σε αυτό το ζήτη"Η παράδοση αντιπροσωπεύει κάθε πολιτισμό. Είναι η ταυτότητα του. Για αυτό το λόγο οι ιεραπόστολοι που θέλουν να κηρύξουν και να κατηχήσουν νέους χριστιανούς στην Αφρική και την Ασία δεν πρέπει να εξαναγκάζουν τους πολίτες κάθε τόπου να αλλάξουν πολιτισμό, ώστε με αυτό τον τρόπο να γίνουν σωστοί χριστιανοί. Το κάθε άτομο σε κάθε χώρα είναι ελεύθερο να πιστεύει όπου θέλει και όποιο τρόπο επιθυμεί. Επομένως πιστεύουμε ότι δεν πρέπει κανείς να καταργεί την παράδοση και τον πολιτισμό του γενικότερα, ώστε να είναι "political correct" στην οποιαδήποτε θρησκεία". (Αντωνία Ψ., Γιάννης Χ., Μιχάλης Χ., Νίκος Τ.)


Οι Αφρικανοί και Ασιάτες χριστιανοί δεν πρέπει να απαρνηθούν τον τοπικό πολιτισμό. Χρειάζεται να διατηρήσουν τα στοιχεία που θεωρούν σωστά και τους εκφράζουν και από τους δύο πολιτισμούς. Επίσης, πρέπει να διατηρήσουν τις παραδόσεις τους και να προσθέσουν νέες, οι οποίες θα προέρχονται από τη χριστιανική πίστη. Εφόσον βέβαια το θέλουν". (Αυγερινός Τ., Αγγελική Χ., Αλέξης Τ.)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου