Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

Χριστιανική μαρτυρία και πολιτισμός - Μια εργασία των μαθητών/τριών του Β1


Στα πλαίσια της πορείας μάθησης για τη θ.ε. "2.3 Παράδοση" οι μαθήτριες και οι μαθητές όλων των τμημάτων του της Β΄ Λυκείου "Βενετοκλείου" - 1ου Λυκείου Ρόδου απάντησαν σε δύο καίρια ερωτήματα, τα οποία συνδέονται με το θέμα της παράδοσης και της ανανέωσης. Ευθύς παρακάτω αντιγράφω ομαδοποιημένα τις απαντήσεις των μαθητών/τριων, χρησιμοποιώντας κυρίως δικές τους προτάσεις. Οι απόψεις αυτές είναι των μαθητών/τριών και δε σημαίνει ότι εκφράζουν και το διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος απλά τις μεταφέρει.

Το υποθετικό θέμα εξέτασης ήταν το ακόλουθο: 

"Έλληνες ιεραπόστολοι κηρύττουν και κατηχούν νέους χριστιανούς στην Αφρική και την Ασία. Ωστόσο, οι Έλληνες ιεραπόστολοι ζητούν από τους νεοφώτιστους αδελφούς τους από την Αφρική και την Ασία να απαρνηθούν το δικό τους πολιτισμό και ταυτόχρονα προσπαθούν να τους επιβάλλουν την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό. Η αιτία, όπως αναφέρουν, οι Έλληνες ιεραπόστολοι είναι ότι πρώτιστα κηρύττουν έναν ελληνοχριστιανικό πολιτισμό. Ποια είναι η δική σας άποψη απέναντι σε αυτό το γεγονός.

Ας δούμε και τις απαντήσεις των μαθητών/τριών του Β1 σε αυτό το ζήτημα, οι οποίοι μίλησαν υποθετικά ως Αφρικανοί και Ασιάτες νεοφώτιστοι Ορθόδοξοι χριστιανοί."Η θρησκεία δε σχετίζεται με τα τοπικά έθιμακαι τις παραδόσεις. Χρειάζεται να διατηρήσουμε τα στοιχεία του πολιτισμού μας, ώστε να μην εκλάβουμε τον εκχριστιανισμό ως επιβολή αλλά ως κομμάτι της ζωής μας. Όπως εμείς σεβόμαστε τον ελληνικό πολιτισμό και δεχόμαστε τα χαρακτηριστικά του, έτσι πρέπει να μας σέβονται κι οι Έλληνες ιεραπόστολοι αντίστοιχα. Έτσι θα κρατήσουμε αρχικά τη διάλεκτο της φυλής μας, την ενδυμασία μας καθώς και στοιχεία από τον τρόπο ζωής μας. Τέλος θα υιοθετήσουμε όσα ελληνικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά μας ενδιαφέρουν και μας εκσυγχρονίζουν!" (Αθηνά Γ., έλενα Γ., Φιλία Β., Αγγελική Γ.) 

"Θα αποδεχόμασταν ότι ο Χριστιανισμός είναι ο σωστός δρόμος και θα τον ακολουθήσουμε, αλλά δε πρόκειται να απαρνηθούμε τον δικό μας πολιτισμό. Γι'  αυτό επιλέγουμε να συνδυάσουμε τον δικό μας πολιτισμό με τη χριστιανική θρησκεία. Θα διατηρήσουμε τις παραδόσεις μας και εντός της Εκκλησίας. Για παράδειγμα μας αρέσει να χορεύουμε όταν λατρεύουμε το Θεό μας και να ζωγραφίζουμε σύμφωνα με την αφρικανική παράδοσή μας" (Ράνια Α., Γιώργος Α., Χρήστος Β.)