Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

Παράδοση και ανανέωση - Μια εργασία του Β6


Στα πλαίσια της πορείας μάθησης για τη θ.ε. "2.3 Παράδοση" της Β΄ Λυκείου οι μαθήτριες και οι μαθητές όλων των τμημάτων του "Βενετοκλείου" - 1ου Λυκείου Ρόδου απάντησαν σε δύο καίρια ερωτήματα, τα οποία συνδέονται με το θέμα της παράδοσης και της ανανέωσης. Ευθύς παρακάτω αντιγράφω ομαδοποιημένα τις απαντήσεις των μαθητών/τριων, χρησιμοποιώντας κυρίως δικές τους προτάσεις. Οι απόψεις αυτές είναι των μαθητών/τριών και δε σημαίνει ότι εκφράζουν και το διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος απλά τις μεταφέρει.

Το πρώτο υποθετικό ερώτημα έχει ως εξής:

"Ξεκίνησαν οι προετοιμασίεςγια την επόμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο των Ορθοδόξων και σας καλούν ως έφηβους και νέους να αναφέρετε ποια στοιχεία από την Ορθόδοξη παράδοση θα θέλατε να ανανεωθούν. Τι θα προτείνατε;"

Για να δούμε τι απάντησαν οι μαθητές/τριες του Β6. Οι πρώτες απαντήσεις είναι αυτές που έδωσαν τα περισσότερα ζευγάρια μαθητών/τριών. 


"Προς την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο των Ορθοδόξων

Ως έφηβοι και με συνείδηση και ενδιαφέρον για το μέλλον και τη συνέχεια της Χριστιανικής πίστης θα θέλαμε να ανανεωθούν ορισμένα στοιχεία της Ορθόδοξης εκκλησιαστικής παράδοσης.

1) Αλλαγή ωραρίου της Κυριακάτικης Λειτουργίας, γιατί ο τρόπος ζωής έχει αλλάξει και οι άνθρωποι -και ειδικά οι νέοι-  κοιμούνται πιο αργά.
2) Κοινός εορτασμός του Πάσχα με τους Ρωμαιοκαθολικούς.
3) Αναβάθμιση του ρόλου των γυναικών.
4) Ειλικρινής ενημέρωση από την Εκκλησία για τις προγαμιαίες σχέσεις. (Εμανουέλ Τ., Μιχαλίτσα Σ., Ελπίδα Τ., Βασίλης Τ.)
5) μετάφραση όλων των λειτουργικών κειμένων στη νεοελληνική γλώσσα.
6) Μεγαλύτερο άνοιγμα της Εκκλησίας στον κοινωνικό χώρο και επισκέψεις ιερέων εκεί που συχνάζουν οι νέοι. (Τσαμπίκα Χ., Κατερίνα Τ., Στράτος Τ., Σταμάτης Φ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου